Atenţie la diferenţele dintre gripă şi viroză! Pastilele pe care trebuie să le eviți fără recomandare

#Exclusiv Click!

Autorităţile sanitare au declarat oficial stare de alertă epidemică pe teritoriul României, după ce, timp de trei săptămâni, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut constant. Click! îţi spune tot ce trebuie să ştii în aceste condiţii: ce măsuri se iau, dacă se închid şcolile, cum deosebeşti gripa de viroze şi cum le tratezi pe fiecare!

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Foto: Mediafax
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Foto: Mediafax

Concret, ieri, 5 ianuarie, a fost ziua în care s-au împlinit cele trei săptămâni în care cazurile de gripă au înregistrat o creştere de minimum 20% pe fiecare săptămână.

Citește și: Cum te aperi de răceli, gripă și Coronavirus în sezonul rece - 3 metode cheie

Acesta fiind indiciul în baza căruia autorităţile ar fi trebuit să declare oficial epidemia de gripă. Numai săptămâna trecută au fost peste 140 de mii de infecţii respiratorii, susţin medicii infecţionişti.

Dar iată că ministrul Alexandru Rafila a declarat doar stare de alertă epidemică, precizând că situaţia nu este atât de dramatică şi nu se impun restricţii.

Nu vor fi restricţii, dar vor fi măsuri

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, în cazul alertei, nu vor fi introduse restricţii cum s-a întâmplat în cazul pandemiei de coronavirus.

* Măsurile care se vor lua sunt la nivel de unitate sanitară. „Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital, în perioada cât va evolua această stare”, a anunţat ieri ministrul într-o conferinţă de presă.

Ligia Deca, ministrul Educației. Foto: Mediafax
Ligia Deca, ministrul Educației. Foto: Mediafax

* Pe de altă parte, personalul medical va fi protejat, iar în unităţile medicale se va intra doar cu mască sanitară. Totodată, va fi folosit screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu.

* O măsură care îi vizează în special pe copii este aceea de a nu fi trimişi în colectivitate până la momentul dispariţiei complete a simptomelor de gripă. „Cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a afirmat ministrul Rafila, care a mai precizat că şcolile vor începe cursurile de luni, 9 ianuarie, aşa cum era stabilit. Prezentă la conferinţă, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis că în fiecare dimineaţă se va face triajul şi se recomandă purtarea măştilor de protecţie atât de cadrele didactice, cât şi de către elevi.

Antibioticele nu se iau la gripă!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă încă de miercuri şi îi sfătuieşte pe români să nu apeleze la antibiotice. „Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie”, a adăugat ministrul Rafila.

Copiii sunt cei mai afectați de infecțiile respiratorii
Copiii sunt cei mai afectați de infecțiile respiratorii

Viroza, gripa, bronşita, toate sunt infecţii pulmonare sau ale sistemului respirator. Pentru tratamentul corect pacienţii adulţi sau părinţii trebuie să fie foarte atenţi la simptomele acestor patologii pulmonare care, într-adevăr, sunt foarte asemănătoare, însă există câteva caracteristici importante care le deosebesc.

* VIROZA. Este infecţia care produce simptome iniţial uşoare, dar care conduc la o stare generală de rău, de disconfort. Aceste stări caracteristice virozei respiratorii se referă la o iritaţie la nivelul foselor nazale, dar şi la nivelul faringelui, urmate ulterior de strănut sau de rinoree frecventă, adică scurgerea mucozităţilor nazale, urmată de nasul înfundat.

Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline
Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline

* GRIPA. Este o infecţie care pe lângă căile aeriene superioare şi faringe, laringe, este cel mai adesea localizată la nivel pulmonar. Starea generală de disconfort şi alterarea stării de sănătate se produc mult mai accentuat şi mai brusc, neavând o progresie treptată, şi au la bază virusul gripal. Se confundă uşor cu răceala deoarece şi în gripă se pot întâlni simptome precum: strănutul, rinoreea sau cefaleea.

Dacă în ceea ce priveşte viroza respiratorie, tratamentul cu antibiotice poate să aibă o oarecare eficienţă, în cazul gripei, un tratament cu antibiotice este complet inutil. Asupra virusului gripal, la fel ca asupra oricărui alt virus, nu are nici o eficienţă, ci mai degrabă este benefic un tratament-suport. Şi anume, o alimentaţie care să stimuleze imunitatea, hidratarea directă, dar şi prin consumul de supe calde. De asemenea, se recomandă citrice şi vitamina C administrată direct, mierea de albine, ori ceaiul de muşeţel şi mentă.

Școlile vor începe luni, dar se recomandă purtarea măștilor de protecție
Școlile vor începe luni, dar se recomandă purtarea măștilor de protecție

* BRONŞITA. Este o inflamaţie a căilor respiratorii care conectează traheea la plămâni. Este o infecţie cel mai adesea bacteriană. Va produce simptome precum rinoree şi strănut, dar cel mai adesea produce tuse productivă, concomitent cu o durere în regiunea dorsală, lângă omoplaţi. Tratamentul de bază va consta în ceaiuri de stimulare a imunităţii şi în anumite cazuri de ­antipiretice care să reducă temperatura ridicată. Dacă febra nu se reduce şi starea de agitaţie persistă se poate impune, doar după consultul unui medic specialist, un antibiotic.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net