Cum te aperi de răceli, gripă și Coronavirus în sezonul rece - 3 metode cheie

Ultima actualizare:

Sezonul rece se apropie și, odată cu el, cresc șansele de a contracta o infecție virală precum simpla răceală, gripa sau chiar infecția cu Coronavirus. Întrucât nu există o metodă mai bună de apărare decât prevenția, este important ca fiecare dintre noi să facem demersurile necesare de a ne proteja împotriva acestor virusuri.

Sursă foto: Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

Cum te protejezi împotriva infecțiilor virale

Atât răcelile comune, cu care ne-am obișnuit de-a lungul timpului, cât și gripa și infecția cu Coronavirus sunt infecții virale, transmise în special pe cale respiratorie (particule dispersate în aer prin tuse, strănut, căscat etc.), dar și prin alte metode (ex: de pe suprafețe).

Niciuna dintre aceste infecții nu este de dorit să fie contractată, dată fiind suprasolicitarea sistemului imunitar (și implicit a organismului). 

De aceea, profilaxia rămâne soluția principală de care este necesar să ne folosim, opțiunile terapeutice fiind recomandate doar în cazul în care, în pofida prevenției, infectarea s-a produs. 

Prin urmare, asigură-te că respecți cel puțin următoarele 3 sfaturi de bază

Vaccinează-te împotriva gripei și a Coronavirusului 

Virusul gripal și, de curând, Coronavirusul, sunt două microorganisme capabile să producă o simptomatologie cu adevărat supărătoare și care, totodată, beneficiază de cele mai eficiente arme profilactice: vaccinurile.

Prin urmare, pentru început, întreabă-ți medicul de familie cum și când poți efectua vaccinul antigripal și cel împotriva Coronavirusului și, în acest fel, îți poți reduce semnificativ șansele de a experimenta simptomele neplăcute (și uneori chiar amenințătoare de viață) cauzate de aceste virusuri.

Menține-ți sistemul imunitar într-o stare optimă de funcționare

Sistemul tău imunitar este principala barieră de apărare împotriva factorilor agresori, atât interni, cât și externi. Din acest motiv, este absolut necesar ca acesta să se afle într-o stare bună de funcționare sau, cel puțin, să parcurgi pașii prin care îl vei aduce în acea stare optimă.

Astfel, evaluează-ți obiceiurile din viața de zi cu zi și prioritizează următoarele aspecte:

  1. Dieta corespunzătoare - atât din punct de vedere a numărului de calorii, dar mai ales al nutrienților (cu suplimentare la nevoie); 
  2. Program bine pus la punct de exerciții fizice/activități sportive;
  3. Recuperarea corectă după infecții trecute - în urma apărării împotriva factorilor agresori, sistemul imunitar este solicitat; de aceea, este crucial ca orice infecție să fie tratată corespunzător (antivirale, antitermice, mucolitice, sirop de tip bronhosuport etc. conform medicului curant); în acest fel, sistemul imunitar este pregătit să împiedice o nouă infecție din a destabiliza organismul. 

     Păstrează distanța fizică și respectă normele de igienă  

Odată cu instalarea pandemiei de Covid 19, am luat cunoștință noțiunile de distanțare fizică și de respectare a normelor de igienă. Acestea două au căpătat o importanță deosebită, întrucât contagiozitatea Coronavirusului a impus aplicarea lor la scară largă.

Totuși, distanțarea fizică și igienizarea periodică (a mâinilor, suprafețelor și obiectelor de uz comun) sunt metode extrem de eficiente și în cazul celorlalte infecții virale comune. 

Astfel, atunci când sezonul rece se apropie și știi că te vei regăsi în spații aglomerate, cu oameni ce prezintă simptome specifice răcelilor, gripei sau Covid 19, nu uita să păstrezi o distanță suficient de mare față de aceștia, să te speli frecvent pe mâini și, desigur, să porți mască acolo unde este necesar.

Prin urmare, infecțiile virale, deși adesea aparent inofensive sau care nu generează frecvent o simptomatologie amenințătoare de viață, reprezintă factori agresori și mai ales stresori pentru organism.

Prevenția împotriva lor este principala armă de care trebuie să te folosești și, în cazul în care virusul a fost contractat, întotdeauna să îți întrebi medicul de familie care sunt cele mai eficiente metode prin care o poți trata, pentru a-ți reface sistemul imunitar.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii pixabay jpg
conopida bere jpg
cub horoscop 2 gif
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
Zacusca FOTO Shutterstock jpg
index webp
Horoscop jpg
pexels gustavo fring 4127640 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net