Atenție, români! Poliția vă poate verifica atunci când sunteți în concediu medical

Ultima actualizare:

După ce în primele trei luni ale lui 2023 au fost cerute deja sume care însumează peste 60% din bugetul pentru concediile medicale, controlul acestora ar putea fi reintrudus în legislație.

Poliția vă poate verifica atunci când sunteți în concediu medical
Poliția vă poate verifica atunci când sunteți în concediu medical

Deputatul liberal, Raluca Turcan, a depus în Parlament un proiect de lege care prevede că poliția poate verifica acasă persoanele aflate în concediu medical.

Prima tentativă de a rezolva această problemă

În timpul crizei dintre anii 2009-2010, după mai multe suspiciuni în sistem, statul român a avut prima tentativă de a controla concedille medicale. Atunci, Guvernul punea inițiativa pe seama diminuării semnificative a bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate.

Problema a fost rezolvată atunci cu o Ordonanță. Așadar, până în 2015, a existat la noi în țară o comisie formată din angajaţi de la Casele de Sănătate şi poliţişti. Ei erau obligaţi, prin lege, să îi verifice pe angajaţii aflaţi în concediu medical.

Cei care nu erau găsiți acasă sau refuzau controlul, riscau să nu le mai fie plătită indemnizația de incapacitate temporară de muncă. Deși ordonanța a intrat imediat în Parlament, a fost îngropată prin sertare.

Atunci senatorii și deputații trebuie și ei sa o treacă și de Parlament, acest lucru nu s-a întâmplat, și, până la urmă, Parlamentul a anulat ordonanța.

Parlamentarii de atunci susțineau că "reglementarea este excesivă și absența de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor.”

Fondurile pentru concediile medicale de la buget au început să se evaporeze

Acum, după opt ani, se încearcă reintroducerea acestui proiect, dar într-o variantă nou-nouță. Ea spune că în doar 2 luni de la începutul anului 2023, s-au solicitat deja sume în total de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

Aceste controale ar urma să fie realizate de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.

Persoanele care nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea, nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net