Lege nouă! Românii au dreptul la un concediu suplimentar! Care sunt condițiile?

Ultima actualizare:

Angajații vor avea parte de câteva beneficii importante, ce le vor permite să acorde mai multă atenție nevoilor personale și familiei. Legea apare ca o modificare și completarea a Codului Muncii și a Codului Administrativ și a fost promulgată, luni 17 octombrie de preşedintele Klaus Iohannis. 

Lege nouă! Românii au dreptul la un concediu suplimentar! (sursa FOTO pexels)
Lege nouă! Românii au dreptul la un concediu suplimentar! (sursa FOTO pexels)

Noua lege care a intrat în vigoare acordă drepturi suplimentare angajaților, acestea incluzând și un concediu pentru îngrijirea unei persoane sau rude care locuiește în aceeași casă. Angajatul are dreptul la un concediu de îngrijire de 5 zile, într-un an calendaristic, pentru a acorda sprijin unei persoane din gospodărie ce are probleme de sănătate, notează Antena 3. 

Citește și: Acuzații grave la Gazprom România! Patru angajați au furnizat informații secrete despre rezervele minerale din România

Perioada concediului de îngrijitor figurează ca stagiu de cotizare pentru indemnizaţia de şomer. Directorii instituțiilor care nu acordă salariaților concediul de îngrijitor pot fi sancţionați cu amenzi de la 4.000 lei la 8.000 lei.

De asemenea, angajații care vor să promoveze în funcție au dreptul să solicite angajarea pe un post vacant ce acordă condiții mai bune de muncă, după ce și-au terminat perioada de probă și dacă au o vechime de cel puțin șase luni în instituția respectivă. Angajatorul are obligația de a le răspunde în scris în 30 de zile. 

Nu rata nici: Mai multe zile libere pentru angajați! PSD a propus un proiect de lege

Angajații pot absenta 10 zile de la locul de muncă

Potrivit noii legi din Codul Muncii, angajatul are dreptul să absenteze 10 zile de la locul de muncă din motive de sănătate, din cauza unui accident sau a unei probleme de familie. Salariatul are obligația de a-l anunța pe angajator, iar perioada absentată va fi recuperată, potrivit orelor de muncă stipulate în contractul de angajare. 

Hai să afli și: Încă o zi liberă pentru angajații din România! Când vor putea beneficia de ea

Concediu paternal pentru angajați

O altă noutate este aceea că bărbații pot solicita concediu paternal printr-o cerere scrisă a salariatului, respectând prevederile Legii nr. 210/1999. Concediu paternal nu este condiționat der perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a angajatului. Angajații care nu respectă această lege riscă o amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Veste bună și pentru funcționarii publici ce au copii cu vârste până în 11 ani, sau care au în îngrijire o cunoștință, sau care au probleme de sănătate. Aceștia au dreptul la cinci zile pe an de a lucra de acasă, în regim de telemuncă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net