Au mers cu pelicanul la radiografie
În urmă cu câteva zile, un pelican care îşi luase zborul spre Africa, pentru a petrece acolo iarna, s-a prăbuşit în curtea bisericii din comuna vrânceană Gura Caliţei.
Pasărea rănită a fost găsită de o familie de localnici, care au îngrijit-o. Când au pus-o pe piciore, au dat-o membrilor Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice pentru a fi tratată la dispensarul zoologic din Crângul Petreşti, aproape de Focşani. „Medicul veterinar care l-a văzut a spus că starea sa este bună, însă exista posibilitatea să fi fost rănit de braconieri şi să aibă alice în corp", ne-a declarat Matei Dragomir, coordonatorul centrului.
Trei persoane s-au chinuit să ţină pasărea nemișcată sub aparat
Vestea că pelicanul, botezat Paul, are nevoie de un control amănunţit a ajuns şi la medicul radiolog uman Constantin Buză, un vânător pasionat, care le-a propus o consultaţie gratuită la cabinetul său din Focşani.
Medicul Constantin Buză a citit pe loc radiografia pelicanului
Rezultatul radiografiei e îmbucurător: nu s-a găsit nici o urmă de alice. După tratament, Paul va fi transferat la un adăpost din Târgu Mureş, unde îşi va petrece iarna.
Sunt sensibili, astfel că temperaturile scăzute din timpul nopţii i-a afectat serios. Păunii din Parcul Herăstrău, din București, au răcit, iar acum urmează un tratament cu antibiotice. „Trei dintre ei s-au îmbolnăvit şi i-am luat din parc. Sunt apatici, tuşesc şi le fac injecţii ca să-i pun pe picioare. În locul lor, am adus alţii, dar, mi-e milă şi de ei.
Noaptea şi dimineaţa au fost şi 0 grade Celsius, ori lor le e bine la cel puţin 10 grade. Raţele şi gâştele sunt în aceeaşi situaţie. Vreau să le duc la fermă, dar aştept răspunsul celor de la Administraţia Parcurilor", ne-a mărturisit Marius Nistor, cel care a adus păsările exotice în parcurile din Capitală. Cei de la ALPAB ne-au spus că înaripatele vor pleca din parcuri la sfârşitul săptămânii viitoare. (Andreea Dancu)