Au protestat cu droguri, bâte şi pistoale
Cuţite, bâte, lanţuri, pietre, ba chiar şi un pistol cu bile şi o doză de marijuana. Percheziţia a fost cuvântul de ordine pentru cea de-a patra zi de proteste în Bucureşti. Jandarmii au reuşit să-i ţină sub control pe manifestanţii recalcitranţi.
Pe un frig înţepător, jandarmii bucureşteni i-au dezbrăcat pe toţi protestatarii care aveau un comportament violent. Rând pe rând, dubele încărcate cu persoane „dubioase" au plecat din Piaţa Universităţii spre secţiile de poliţie. Mascaţii s-au putut lăuda cu o „captură" impresionantă.
Oamenii veniseră la protest cu bastoane telescopice, cuţite, droguri, lanţuri şi pietre, iar un bărbat oprit în zona Spitalului Colţea a fost găsit cu un pistol cu bile. Percheziţiile au avut darul de a domoli pornirile violente care au făcut atâtea pagube în seara de duminică.
13.30. În jur de 150 de protestatari, majoritatea pensionari, se grăbesc să ocupe cele mai bune locuri în faţa Teatrului Naţional. Revendicările lor vin din zona pensiilor, a taxei auto şi a disponibilizărilor.
Jandarmii l-au controlat pe un tânăr în rucsac
15.30. Atmosfera în Piaţa Universităţii începe să se anime. Jandarmii sunt precauţi şi montează garduri de protecţie, pentru a nu se mai confrunta cu violenţele de duminică. Numărul protestatarilor se apropie de 500.
O maşină a fost incendiată accidental pe o stradă din apropiere de Piaţa Universităţii
18.00. Piaţa Universităţii este invadată de protestatarii care au ieşit de la muncă, de un număr impresionant de trupe de ordine, iar scandările se diversifică. Oamenii încep să cheme populaţia la Revoluţie. „România, trezeşte-te!" „Veniţi aici, cu noi!", „Ultima soluţie, încă o revoluţie".
19.00. Încep percheziţiile asupra tinerilor care vor să se alăture protestanţilor. Jandarmii sunt poziţionaţi la cele patru ieşiri de metrou de la Universitate şi controlează la sânge toate persoanele suspecte.
Un tânăr a suferit un atac de panicăşi a avut nevoie de îngrijiri medicale
21.00. O maşină incendiată accidental în apropiere de Piaţa Universităţii creează panică printre protestatari. Toată lumea a crezut că vor fi reeditate violenţele din seara anterioară. Doi tineri sunt scoşi pe braţe din mulţime şi duşi în ambulanţă, unde primesc îngrijiri medicale. Medicii ne asigură că este vorba doar despre atacuri de panică.
21.30. În jur de 200 de studenţi se alătură protestatarilor, spre marea bucurie a acestora. Sunt primiţi cu aplauze şi scandări: „Bravo lor, bravo lor, studenţilor!" „Fără violenţă!"
23.00 Mulţimea adunată în Piaţa Universităţii începe să se risipească. Se încheie a patra zi de proteste în Bucureşti, de data aceasta ţinute în frâu de jandarmi. Din păcate, autorităţile au luat decizia de a închide mai devreme staţia de metrou "Piaţa Universităţii".
Opt staţii RATB făcute praf
Regia de transport bucureşteană are de înlocuit opt staţii de autobuz din zonele Unirii, Universitate şi Sf. Gheorghe.
Locurile în care bucureştenii aşteaptă autobuzele erau dotate şi cu panouri publicitare luminate cu neoane.
Potrivit reprezentanţilor Euromedia, firmă care deţine panotajul urban, refacerea uneia ar costa circa 2.500 de lei. În plus, RATB a reclamat vandalizarea a patru vagoane de tramvai.
Buticuri incendiate
Chioşcul de ziare de lângă staţia de metrou Unirii 2 a fost incendiat de protestatari. Pompierii au intervenit, însă nu au putut salva nimic din interior. Ieri, buticul era abandonat şi cu urme vizibile ale vâlvătaiei de duminică noapte
Străzi vandalizate
Ca să facă faţă jandarmilor, huliganii au desprins bucăţi din caldarâm. Piatra cubică de pe străzile din centrul vechi a fost înlocuită abia ieri la prânz
Click! spune
11 magazine distruse4 chioşcuri de ziare incendiate ori distruse3 bănci au rămas fără geamuri5 maşini avariate ori incendiateGardul metalic de pe Bd. I.C. Brătianu a fost scos din pământPeste 60 de coşuri de gunoi şi bănci au fost arse10 jardiniere au fost distruse şi incendiate8 străzi lăsate fără pavaj O cabină a Poliţiei Locale a fost distrusă150.000 de lei: prejudiciu Jandarmeria Capitalei 40.000 de lei: pagube Primăria sectorului 4
«M-am ascuns în ghereta de flori să nu mă omoare»
Tanti Ecaterina este florăreasă, iar chioşcul ei se află chiar pe trotuarul din faţa Magazinului Unirea. Femeia ne-a povestit cu lacrimi în ochi coşmarul pe care l-a trăit în noaptea de duminică spre luni, în timpul violenţelor care au avut loc între manifestanţi şi jandarmi.
Florăreasa şi-a petrecut toată noaptea de duminică spre luni sub taraba de la Unirii
Tanti Ecaterina ne arată pietroiul cu care manifestanţii i-au spart geamul gheretei
„Am stat în gheretă toată noaptea. Mi-a fost frică să ies pentru că puteam fi bătută sau mă puteau aresta jandarmii laolaltă cu golanii aceia. A fost prăpăd! Au aruncat cu bolovani şi mi-au spart gemurile. Uite cu cataroiul asta era să fiu lovită în cap. De frică, am pus lacătul pe uşă şi m-am ascuns uite aici sub raftul ăsta. Nu le-am văzut feţele pentru că erau cu toţii mascaţi cu fulare. Nu li se vedeau decât ochii. A fost cumplit! Am plâns toată noaptea de spaimă.”
«Am stins lumina de frică să nu intre huliganii peste noi în casă»
Huliganii au băgat spaima în oasele celor care locuiesc în centrul Capitalei. De frică, oamenii s-au baricadat în case sau au plecat la rude, să nu fie de faţă când li se devastează locuinţele.
Într-un bloc de pe I.C. Brătianu, în apropierea centrului isoric, petardele şi fumigenele aruncate de protestatari au ajuns chiar pe balcoanele localnicilor, iar fumul gros a pătruns în toate locuinţele.
Ana Zamfirescu locuieşte vizavi de magazinul Cocor
„În casă era fum de-l tăiai cu cuţitul. Am stins lumina, să nu vină descreieraţii peste mine, mi-am făcut cruce şi am aşteptat să se termine coşmarul. Locuiesc singură cu băiatul meu, care este bolnav la pat. Nu am închis un ochi toată noaptea de frică. De ce le permite poliţia? De ce nu-i bagă la puşcărie? Suntem oameni bătrâni şi ne bagă în mormânt dacă mai continuă aşa”, spune Ana Zamfirescu.
Mihai, 24 de ani, electrician.Primul protestatar arestat
În Bucureşti, singurul oraş din cele 34 din ţară unde manifestările au devenit violente, o persoană a fost arestată, alte două reţinute, şi 247 amendate.
Primul protestatar arestat de poliţişti pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice este Mihai Căpăţână, de 24 de ani, din Bucureşti. De profesie electrician, tânărul a dat foc mai multor jardiniere din intersecţia bulevardelor Cantemir şi Mărăşeşti.
50 de persoane au ajuns la spital
Ofiţerii de la ISU au fost solicitaţi la 45 de cazuri, iar la două dintre ele au înfruntat grupuri de tineri nervoşi care le-au vandalizat autospecialele. Totodată, peste 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Zece jandarmi, agresaţi de huligani
Plutonierul major George Eremia (34 de ani) a fost lovit cu o piatră în cap, şi-a pierdut cunoştinţa şi a ajuns la spital, cu fractură de piramidă nazală. Este cel mai grav rănit jandarm din cei 10 agresaţi.
Au făcut zob o maşină de pompieri
Pentru că nu era inscripţionată cu însemnele pompierilor, o maşină de primă intervenţie a militarilor a fost făcută zob de huligani. Dacia Super Nova a rămas fără geamuri, caroseria înfundată, iar şoferul care se afla la volan abia a putut fugi şi adăposti de furia indivizilor într-o autospecială de pompieri.
Mai citeşte: