Au pus aerisirea parcării în mijlocul pieţei

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

L-au lăudat, l-au premiat şi l-au considerat cel mai bun proiect de arhitectură, care prevede reamenajarea Pieţei Universităţii. După ce şi l-au însuşit, specialiştii Primăriei Capitalei l-au modificat radical, fără consultarea celor care l-au făcut. Ce a ieşit aflaţi mai jos.

"După părerea mea, principala calitate a proiectului câştigător e simplitatea soluţiei, modul prin care s-a propus amenajarea pieţei rezolvând toate cerinţele pe care le-a avut caietul de sarcini, şi anume de a amenaja un loc plăcut la un preţ rezonabil", spunea în luna noiembrie a anului trecut arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Între timp, acesta şi-a schimbat părerea fiindcă a avizat modificarea lui. Dacă iniţial Piaţa Universităţii trebuia să fie iluminată cu ajutorul mai multor stâlpişori dotaţi cu becuri economice, acum în piaţă vor fi amplasate nişte corpuri de iluminat de circa 20 de metri înălţime, mai costisitoare.

Aşa ar fi trebuit să arate zona- Corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu nişte stâlpi de mari dimensiuni, iar trotuarele vor fi pavate cu dale din  piatră, nu cu piatră cubică

simeon stalpnicul png

Firma care va furniza acest echipament este Luxten, cea care primeşte peste 2 milioane de euro anual pentru administrarea, întreţinerea şi reabilitarea sistemului de iluminat public din Capitală.

În plus, specialiştii primăriei au înlocuit pavajul de piatră cubică de pe trotuare cu dale de piatră şi au avizat amplasarea gurilor de aerisire a parcării subterane (de trei ori mai mari decât stabilea proiectul) în mijlocul pieţei.

Arhitectele care au câştigat concursul organizat de primărie, Ambra Fabi, Simona Dîrvariu şi Carole Lenoble, au trimis edililor o scrisoare-protest, în care îi acuză de mutilarea pieţei. Cele trei arhitecte nu au primit nici o explicaţie. Contactaţi de Click!, specialiştii primăriei nu au oferit nici un răspuns.

«Proiectul lor e de trei ori mai scump»Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei

"Primăria Bucureşti a încheiat un contract de servicii de proiectare, care prevedea trei faze: studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie.Studiul de fezabilitate prezentat de asocierea Ambra Fabi, Simona Dîrvariu şi Carole Lenoble includea un deviz general de o valoare care depăşea, aproape de 3 ori, estimarea pe care au prezentat-o, în cadrul proiectului declarat câştigător.Echipa câştigătoare şi-a contrazis propriul proiect prezentat în cadrul concursului, prin depăşirea bugetului pe care l-au anunţat initial (500.000 euro - n.red.). În linii mari, cu excepţia sistemului de iluminat - extrem de costisitor - proiectul a fost respectat. În aceste condiţii, Municipalitatea nu a mai dat nota de comandă pentru faza proiectului tehnic, aceasta nemaifiind necesară în condiţiile evoluţiei şantierului şi a faptului că proiectul prezentat nu putea fi respectat din motive de buget alocat", ne-a răspuns arhitectul-şef Gheorghe Pătraşcu, prin intermediul Biroului de Presă.

În subsolul Pieţei Universităţii se construieşte o parcare de 420 de locuri, pentru maşini, şi 21 de locuri, pentru motociclete. Construcţia e rodul unui parteneriat public-privat încheiat între Primăria Municipiul Bucureşti şi o firmă particulară, care va administra parcajul vreme de 34 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net