Au reușit! Românii au cucerit Atlanticul, într-o barcă cu vâsle
Au plecat rași, spălați și apretați și s-au întors bărboși și storși de puteri. Cei patru români care s-au înscris în cea mai dură competiție de canotaj din lume, în scop caritabil, vor ajunge în țară pe 30 ianuarie. Andrei Roșu, Vasile Oșean, Ionuț Olteanu și Marius Alexe au străbătut Atlanticul într-o barcă cu vâsle (5.000 km) în 38 de zile, 14 ore și 32 de minute, stabilind un record mondial.
N-au fost cei mai rapizi dintre cei înscriși în competiția Talisker Whisky Atlantic Challenge, dar au obținut cel mai bun timp cu tipul de ambarcațiune folosită (Pure). „Misiune îndeplinită! Atlantic4 a traversat Oceanul Atlantic în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute, stabilind astfel un nou record mondial pentru cea mai rapidă ambarcaţiune de tip Pure din categoria de 4 membri care traversează Atlanticul, recordul precedent fiind de 44 de zile, 20 de ore şi 22 de minute aparţinând echipei britanice All Beans No Monkeys”, informează site-ul oficial al echipei.
Cei patru componenți ai echipei românești Atlantic4 sunt singurii participanți din Europa de Est, iar acest lucru înseamnă mult pentru ei. Românii au plecat în aventura lor pe 14 decembrie 2017 din La Gomera (Spania) și au ajuns în Antigua (Caraibe) pe data de 22 ianuarie 2018. La sosire erau extenuați, murdari și cu bărbi lungi. Cei patru vor organiza o conferință de presă care va avea loc marți, 30 ianuarie 2018, la ora 11.00, la sediul Ambasadei Sustenabilității în România, un proiect al Kaufland România.
„Reîntâlnirea cu cei dragi a fost de departe una extrem de emoţionantă. De cum au coborât din barcă şi chiar înainte de asta, taţii şi-au strâns la piept copiii, soţii şi-au sărutat soţiile, iar toată lumea se îmbrăţişa, într-o agitaţie stârnită de bucuria de nemăsurat. Am asistat şi la o cerere în căsătorie. Ionuţ, mezinul echipajului, nu doar că a traversat Oceanul Atlantic vâslind, dar i-a adresat şi iubitei sale întrebarea cea mare. Aceasta a răspuns, bineînţeles, Da – lucru care a amplificat bucuria şi sentimentul de împlinire pentru fiecare persoană aflată la faţa locului”, spun cei patru pe site-ul expediției.
Românii nu s-au luptat cu Atlanticul din ambiție personală, ci pentru a strânge bani pentru construirea unui centru socio-medical la Adunații Copăceni (județul Giurgiu), destinat copiilor cu boli grave sau netratabile. Proiectul aparține HOSPICE – Casa Speranței.