Au spus „Hristos a înviat!” din fața calculatoarelor

Ultima actualizare:

    Vigilia Pascală prezidată sâmbătă la Catedrala Sf. Iosif BucureștiFoto: Arhidieceza Romano-Catolică Bucureşti
Vigilia Pascală prezidată sâmbătă la Catedrala Sf. Iosif BucureștiFoto: Arhidieceza Romano-Catolică Bucureşti

Un milion de români și aproape două miliarde de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume sărbătoresc azi Învierea Domnului. Este un Paște altfel decât am trăit vreodată. Noaptea de sâmbătă spre duminică credincioșii au petrecut-o acasă, în izolare, departe de biserici, aprinzând o candelă în propria locuință și ascultând slujba din fața calculatorului.

Nu s-a mai putut cânta în cor „Hristos a înviat”. Lumina Sfântă nu s-a mai împărțit de la om la om, bisericile, pentru prima dată, au fost goale. Doar preoții au ținut slujbe pe care le-au difuzat pe internet, astfel încât să ajungă, virtual, în casele oamenilor.

Oamenii au ascultat slujba de acasă, au cântat alături de preoți și au aprins candele
Oamenii au ascultat slujba de acasă, au cântat alături de preoți și au aprins candele

Catedrala din Iași, neîncăpătoare de obicei la această sărbătoare, a fost acum aproape pustie. Pe bănci, în locul oamenilor, au fost așezate candele care au luminat lăcașul de cult. Slujbele de la Domul Catolic din Timișoara, de la Mănăstirea Radna din Arad, de la Sibiu sau de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală au putut fi urmărite doar online. În noaptea de Înviere, și străzile din marile orașe, pline în alți ani de credincioși cu lumini în mâini, au fost acum pustii.  

„Hristos a Înviat... şi îmi aud ecoul. Dincolo de sentimentul acela de gol, oamenii participă online şi sunt prezenţi, mai mult decât ne putem noi închipui. Distanţa socială şi apropierea spirituală - acestea sunt sentimentele care ne cuprind. Ne avem unii pe alţii”, a dat asigurări Francisc Dobos, purtător de cuvânt al Bisericii Catolice, citat de PRO TV.  

Azi, în Duminica Floriilor, preoții ortodocși au împărțit ramuri de salcie credincioșilor din parohii. Nu la biserică, ci acasă. „Pe teren” s-au deplasat preoții, ajutați de voluntari echipați corespunzător. Conform ordonanțelor militare, Patriarhia Romana a suspendat pelerinajul de Florii, ramurile de salcie fiind binecuvantate în biserică și distribuite oamenilor direct acasă. 

Azi, de Florii, preoții au trecut pe la casele enoriașilor și le-au împărțit ramuri de salcie
Azi, de Florii, preoții au trecut pe la casele enoriașilor și le-au împărțit ramuri de salcie
  • Și la Vatican Papa Francisc a celebrat aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru, sâmbătă noaptea, Vigilia Pascală. Piața San Pietro, de fiecare dată plină de miile de pelerini, a fost de această dată goală. Anumite părți din liturghie au fost slujite într-o formă scurtată și inclusiv binecuvântarea tradițională a Papei „Urbi et Orbi” de duminică a avut loc doar în fața câtorva persoane. Suveranul Pontif a transmis credincioșilor să nu-și piardă speranța și să nu cedeze în fața fricii: „Să nu vă fie teamă. Nu vă temeți. Iată mesajul de speranță. Este un mesaj pentru noi astăzi, sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea pe care o traversăm. În această noapte, dobândim un drept fundamental, care nu va fi luat - dreptul la speranță”, a spus Papa Francisc. 
  • La Ierusalim, în anii trecuți, pe străduțele din orașul vechi era o forfotă generală. Mii de pelerini din toată lumea se adunau să se roage la Sfântul Mormânt. În acest an, Via Dolorosa a fost pustie din cauza pandemiei de coronavirus, iar Biserica Sfântului Mormânt și-a închis și ea porțile. Oricum, călătoriile cu avionul și pelerinajele turistice organizate cu autocarele au fost anulate. Străzile vor fi goale și săptămâna viitoare, la Paștele Ortodox. 
  • Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 93 de ani, a avut primul ei mesaj televizat de Paște, în cei 68 de ani de monarhie, potrivit The Guardian. Suverana s-a adresat britanicilor cu mesaje de încurajare: „În acest an, Paştele va fi diferit pentru mulţi dintre noi, însă stând separaţi îi ţinem pe alţii în siguranţă. Dar Paştele nu este anulat. Avem nevoie de Paşte.  Ştim că coronavirusul nu ne va învinge. Indiferent cât de întunecată este moartea – în special pentru cei care suferă în durere – lumina şi viaţa sunt mai mari. Fie ca flacăra vie a speranţei Paştelui să fie un ghid pentru viitor. Le urez tuturor un Paşte binecuvântat”, a transmis regina în mesajul audio postat pe Twitter. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net