Avem «scut» antinuclear
Nici nu ştim dacă trebuie să ne bucurăm sau să tremurăm. România are un nou „scut” de apărare, de data aceasta în faţa traficanţilor de materiale nucleare şi radioactive. Sistemul, donat de americani, e amplasat pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni.
Aparatura de ultimă generaţie, amplasată în zona de acces a mărfurilor de pe cel mai mare aeroport al ţării, e un semn că România se teme de grupările teroriste şi de traficanţii de arme nucleare.
Sistemul de detectare a substanţelor periculoase a fost oferit Poliţiei de Frontieră de Departamentul pentru Energie al SUA, în baza „bunelor relaţii dintre cele două ţări”.
De altfel, din anul 2008 şi până azi, americanii au investit peste 20 de milioane de dolari pentru dotarea corespunzătoare a Poliţiei de Frontieră cu aparatură capabilă să detecteze orice obiect radioactiv sau ameninţător care tranzitează România.
Toate containerele şi vehiculele care intră sau ies din zona Cargo a aeroportului sunt scanate cu aparate mobile de detectare a radiaţiilor. Când se confruntă cu o ameninţare nucleară, poliţiştii cheamă în ajutor o unitate mobilă a Comisiei Naţionale pentru Activităţi Nucleare. Aceasta preia coletele periculoase şi le transportă, în vederea distrugerii sau examinării, spre Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele. Inaugurat în prezenţa însărcinatului pentru afaceri al SUA, Duane Butcher, şi a vicepremierului Gabriel Oprea, sistemul e prima linie de apărare nucleară şi radioactivă a ţării, în faţa coletelor care intră în ţară pe calea aerului.
Click! spune
- 60 de staţii de monitorizare a radiaţilor (RPM) se află în dotarea Poliţiei de Frontieră, toate donate de Departamentul pentru Energie al SUA
- 23 de furgonete de detectare a materialelor radioactive şi nuclerare sunt folosite acum de Poliţia de Frontieră
- 10 milioane de vehicule, pietoni şi containere au fost scanate cu aceste echipamente, în România, din anul 2009 şi până în prezent.