Avertismentul pediatrului Mihai Craiu, după începerea școlii: „Se vor umple spitalele de copii”

Medicul pediatru Mihai Craiu lansează un avertisment serios în legătură cu creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri în rândul copiilor.  „Nu vreau să fiu considerat o Cassandră modernă, dar vă pot spune încă de acum că, în următoarele săptămâni, spitalele se vor umple de copii,” avertizează el.

Numărul copiilor internați în spital va crește / foto: Shutterstock
Numărul copiilor internați în spital va crește / foto: Shutterstock

Potrivit doctorului, situația se va agrava din cauza contextului actual:  „Vom avea mulți copii mici petrecând zilnic câteva ore împreună, în spații închise, de obicei neventilate... deoarece există această teamă generalizată de <curent>.

Și acest lucru se va întâmpla într-un context de relaxare generală (este cald afară, tocmai am revenit din vacanță, ultima epidemie de rujeolă s-a încheiat, etc.).

Nu vreau să par o Cassandră modernă, dar vă spun încă de pe acum că spitalele de copii vor fi pline în săptămânile următoare", a transmis dr. Mihai Craiu.

Numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor va crește

Medicul subliniază că numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor va crește, deoarece „nu mai avem reflexul spălatului pe mâini, aproape nimeni nu mai poartă mască, cu excepția câtorva persoane în vârstă, și trimitem copiii bolnavi la școală chiar dacă sunt <doar puțin răciți>.”

Dr. Mihai Craiu atrage atenția în mod special asupra riscului crescut de tuse convulsivă (infecția cu Bordetella pertussis), cunoscută și sub denumirea de "tuse măgărească".

„Există o îngrijorare la nivel mondial în legătură cu evoluția pertussis la copiii mici. În Europa au fost confirmate peste 100.000 de cazuri în ultimul an, iar în primele luni ale anului 2024, China a raportat o creștere de zece ori a cazurilor comparativ cu aceeași perioadă din 2023. (...) Am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă în ultimele șase luni decât în toți cei 35 de ani de carieră medicală," a subliniat dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu" din București, pe pagina sa de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.

Tusea convulsivă nu este ușor de recunoscut

Medicul avertizează că tusea convulsivă nu este ușor de recunoscut în stadiile incipiente, iar copilul poate avea episoade rare de tuse, separate de ore întregi de calm aparent.

„Am întâlnit cazuri în care copiii au ajuns la spital cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare... deoarece nu există febră mare, tusea este relativ rară, dar accesele sunt extrem de severe - copilul tușește până când se învinețește la față. Copilul poate afirma că nu are aer, că se sufocă, dacă este suficient de mare să vorbească. Și, nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că boala este extrem de contagioasă - o persoană infectată poate transmite infecția la peste 10 copii care nu sunt protejați prin vaccinare," explică dr. Mihai Craiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William și Prințul Harry Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
medic iasi moarte suspecta jpg
1697619604index scaled jpeg webp
Bani png
palatul bragadiru jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
bilet avion
homepage jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net