Aveți grijă dacă țineți în parcare bolizi de lux! Se fură pe capete
Bijuteriile pe patru roți ținute în fața blocului sunt mană cerească pentru hoți. Chiar dacă au sisteme inteligente de închidere, există tehnologii avansate ca să le vină de hac. Așa se face că anul trecut au dispărut din parcări sute de bolizi de lux.
BMW, Audi, Volkswagen, Range Rover ultimul tip. Mașini de sute de mii de euro au dispărut subit din locul unde au fost lăsate de proprietari.
Potrivit Poliției Române, din ianuarie și până la 30 noiembrie 2017, au fost furate 393 de autoturisme scumpe, considerate mărci de lux.
393 de mașini au dispărut
Click! a aflat că dintre acestea, 200 au fost identificate și recuperate, restul însă sunt dispărute fără urmă. Ori au luat calea străinătății ori au ajuns în garaje obscure și dezmembrate.
”O piesă la o mașină de 200.000 de euro costă și 5.000 de lei, deci este mai avantajos să o vinzi pe bucăți”, ne-a mărturisit o sursă credibilă.
Cum se poate fura un autoturism de lux
Sigur vă întrebați cum poate pleca cineva cu un bolid inteligent, fără să aibă cheia din dotare. Pentru că se știe că acestea au cip-uri, astfel că atât deschiderea portierelor, cât şi pornirea motorului sau deschiderea portbagajului se realizează prin transmiterea unui semnal codat calculatorului de bord al autoturismului.
Ei bine, și hoții au metode la fel de sofisticate, extrem de costisitoare. Aceştia folosesc fie un dispozitiv denumit „programator de chei”, care oferă posibilitatea pornirii motorului, căci citeşte codul de securitate al calculatorului maşinii şi îl transferă într-un cip similar cu cel al cheii de contact.
Mai scump decât telecomanda de bruiaj, dispozitivul poate fi procurat cu complicitatea angajaţilor de la reprezentanţele auto sau de la service-uri.
O altă metodă folosită de hoţii de maşini de lux constă în conectarea directă a unui laptop la computerul de bord.
În acest fel, hoţii se folosesc de dispozitive speciale pentru a dezactiva alarmele, după care forţează portiera şi odată intraţi în maşină, conectează laptopul la calculatorul maşinii şi cu soft-urile potrivite reuşesc să pornească motorul.
S-au găsit în România mașini furate din străinătate
Polițiștii din Constanța au depistat, pe 11 decembrie 2017, un autoturism de lux, în valoare de peste 20.000 de euro, căutat de autoritățile din Marea Britanie.
Era dat în urmărire din data de 22 noiembrie. Mașina a fost indisponibilizată la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa, pentru cercetări și a fost întocmit dosar penal, pentru tăinuire, pe numele celui care a fost prins că-l conducea.
Și oamenii legii din Maramureș au găsit, pe 8 decembrie 2017, un bolid de lux furat tot din Marea Britanie. Fusese dat în urmărire general pe 4 noiembrie.
În țara noastră au fost depistate în ultimii ani, bolizi de lux furate din Italia, Spania, Germania, Franţa sau Ungaria.
Suspiciunea anchetatorilor este că, în bună parte dintre furturi, hoţii au beneficiat de complicitatea proprietarilor, interesaţi de banii de pe asigurare.