Azi era sărbătorită Ziua Națională a României. Ce făceau românii, înainte de 1990

Ultima actualizare:

Data de 23 august era sărbătorită cu mare fast, în ultima parte a anilor 80, Ziua Națională a României, transformându-se, în ultimii ani ai comunismului, într-o sărbătoare închinată „celui mai iubit fiu al poporului”, Nicolae Ceaușescu.

Manifestare de 23 august, înainte de 1990, pe stadionul Lia Manoliu, în prezent, Arena Națională
Manifestare de 23 august, înainte de 1990, pe stadionul Lia Manoliu, în prezent, Arena Națională

Promovarea cultului personalității fostului dictator a deturnat adevărata semnificație a zilei de 23 august. Sute de muncitori repetau, într-o explozie tricoloră, defilări și parada alegorică dedicată cuplului ceaușist.

Data de 23 august a marcat Ziua Națională a României, între 1948 și 1989.

Sărbătoarea era un veritabil chin pentru participanți, mai ales pentru elevii aduși, în București sau în alte orașe ale țării.

Paradele erau un chin pentru participanți

Șoimii patriei sau pionierii reprezentau viitorul statului comunist, așa că nu cota dacă afară ploua sau dacă era caniculă. De asemenea, erau asigurate „tone” de materiale propagandistice și de butaforii închinate „liderului suprem”.

Fiecare uzină, fiecare şcoală avea un responsabil care gestiona şi împărţea steagurile, lozincile purtate de reprezentanţii ei, câte persoane şi ce loc ocupau în mulţimea aceea care se întindea precum un balaur pe lungul bulevard al oraşului”, a explicat istoricul Dorin Stănescu pentru Adevărul.

Defilarea începea la ora 9 dimineaţa. Din curtea fabricilor muncitorii porneau încolonaţi, pe categorii, iar fiecare dintre ei avea de purtat în mână cel puţin un steag.

Citește și: Vila de protocol a lui Nicolae Ceaușescu, scoasă la vânzare! Prețul este unul exorbitant

Muncitorii fruntaşi care se remarcaseră în câmpul muncii deschideau coloana şi aveau onoarea să poarte portretele lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu sau steagurile de mari dimensiuni.

Fosta Zi Națională a României marca, de fapt, momentul istoric de la 23 august 1944, când România a rupt alianța cu germania nazistă și a încheiat un armistițiu cu Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Ce reprezintă, de fapt, data de 23 august

Momentul mai poartă și numele „întoarcerea armelor”. Regimul comunist instaurat după înlăturarea Regelui Mihai I a început destul de rapid să denatureze istoria, încercând să dea o altă conotație zilei de 23 august.

Astfel, românii sărbătoreau, conform propagandei comuniste „ziua eliberarii României de către glorioasa armata sovietică şi a doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist".

Generațiile s-au schimbat, așa că semnificația zilei de 23 august trebuia, de asemenea, să fie adaptată noilor realități, devenind „revoluţia de eliberare naţională şi socială, antifascistă şi antiimperialistă”.

Citește și: Top 5 obiecte de lux pe care le poți vedea în Casa Ceaușescu! În ce bogăție au trăit dictatorii

A fost doar un pas, făcut în câteva decenii”, pentru ca regimul ceaușist să vireze către „propășirea comunismului”, a „idealurilor muncitorești” și, bineînțeles, pentru a aduce omagii „conducătorilor iubiți”.

Abia din 1990, după Revoluția din decembrie 1989, istoricii au asociat ziua de 23 august cu lovitura de stat în urma căreia Regele Mihai I l-a înlăturat pe mareșalul Antonescu de la putere, schimbând taberele, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Momentul istoric a fovorizat încheierea mai rapidă a conflictului militar global.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net