Azi s-a împlinit un an de când OMS a declarat pandemie. Ce dezastru a făcut COVID-19 în lume

Ultima actualizare:

    Peste 2,6 milioane de oameni au murit până acum din cauza coronavirusuluiFoto: Pixabay
Peste 2,6 milioane de oameni au murit până acum din cauza coronavirusuluiFoto: Pixabay

Chiar dacă virusul care ne-a dat viețile peste cap a fost identificat prima dată la sfârșitul anului 2019, în China, Organizația Mondială a Sănătății a decretat „pandemie” câteva zeci de zile mai târziu. Mai exact, pe 11 martie 2020. Azi se împlinește fix un an de la acel moment. Un an greu și urât, în care s-au întâmplat multe, în care am trecut prin boală, suferință, restricții, probleme financiare. Mulți dintre noi nu mai sunt.

Bilanțul mondial: 120 de milioane de infectați

11 decembrie 2019. O vânzătoare din piața Wuhan, China, se prezenta la spital cu febră. A fost considerată pacientul zero al unei boli deosebit de contagioase. Trei luni mai târziu, când virusul se răspândise în mai toată lumea, inclusiv în România, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus. La acel moment, peste 118.000 de oameni din 114 țări fuseseră infectați. Dintre ei, 4.200 au murit.


    Edros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS
Edros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS

A trecut un an de atunci, iar cifrele de azi sunt cutremurătoare. La nivel mondial, avem oficial: circa 120 de milioane de persoane infectate, din care aproape 25 de milioane sunt cazuri active în acest moment. Peste 2,6 milioane de oameni au murit din cauza coronavirusului.

Cele mai afectate țări


    Americanii, grav afectați de pandemiefoto: GettyImages
Americanii, grav afectați de pandemiefoto: GettyImages

SUA este cea mai afectată națiune din lume, cu peste 29 de milioane de persoane contaminate și circa 530.000 de decese. Este urmată de India, cu peste 11,2 milioane de cazuri și 158.000 de decese. Tot puțin peste 11,2 milioane de cazuri de infectări are și Brazilia, însă numărul deceselor este catastrofal: peste 270.000. Rusia a înregistrat 4,3 milioane de cazuri și peste 88.000 de decese, iar din Europa, Marea Britanie e cea mai afectată, cu 4,24 de milioane de cazuri și circa 125.000 de decese. E urmată de Franța, Spania și Italia. În România, bilanțul zilei de 11 martie anunță un total de 845.352 cazuri de infectați și 21.252 de persoane decedate.


    Milioane de oameni au umplut spitaleleFoto: Profimedia
Milioane de oameni au umplut spitaleleFoto: Profimedia

Într-un an, a apărut vaccinul

Anul 2020 a fost, pentru cercetători și epidemiologi, o luptă contra cronometru pentru descoperirea unui vaccin și pentru abordarea celui mai bun tratament. Specialiștii au analizat virusul pe toate părțile, au căutat răspunsuri legate de modul de răspândire, de efectele pe care le are asupra organismului uman, la ce e rezistent și cum îl putem învinge. S-au făcut studii peste studii, s-au găsit răspunsuri care s-au dovedit a fi greșite, au apărut ipoteze și teorii ale conspirațiilor. Într-un final, am reușit. La un an de la apariția virusului, în decembrie 2020 a apărut și vaccinul, iar până în acest moment, la nivel mondial au fost vaccinați aproape 200 de milioane de oameni.

Ce seruri se folosesc în prezent

Într-o zi de luni, 21 decembrie, Agenția Europeană a Medicamentului anunța că a aprobat primul vaccin împotriva COVID-19, cel produs de Pfizer și BioNTech. Câteva zile mai târziu a început imunizarea în mai toate țările UE. Cel de-al doilea vaccin, dezvoltat de Moderna, a primit aprobare de punere pe piață la data de 6 ianuarie 2021, iar cel de-al treilea, AstraZeneca, a fost aprobat pe 29 ianuarie. Toate trei se folosesc în prezent și în România.


    În acest moment, în România se fac 3 vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstraZeneca
În acest moment, în România se fac 3 vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Azi, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat și serul Johnson&Johnson. În etapa a doua de testare, în vederea omologării, mai sunt CureVac și Sanofi/GSK. Comisia Europeană este în negocieri pentru aprobarea serurilor Novavax și Valneva. De asemenea, serul rusesc SputnikV deja se folosește în Ungaria, Serbia, Cehia, Brazilia, China, Coreea de Sud, iar cel chinezesc Sinovac se folosește în Ungaria, Rusia și China.

Pentru ce alte boli s-a mai declarat „pandemie”

Potrivit OMS, se declară pandemie atunci când o boală nouă, pentru care oamenii nu au imunitate, se răspândește rapid și masiv pe un teritoriu foarte mare, în mai multe țări sau continente. Pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. SARS-CoV-2 nu este singurul care a secerat vieți, de-a lungul timpului. Mai multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoate. Au fost pandemii de variolă, tifos, holeră, febră galbenă, tuberculoză, gripă spaniolă (în 1918) și gripă H1N1 (în 2009). Pandemii de ciumă au fost mai multe, prima fiind semnalată la Atena în anul 430 Î.Hr. Una dintre cele mai grave forme (Ciuma Neagră) a avut loc în secolul XIV și a ucis, conform Wikipedia, între 75 și 200 de milioane de oameni. În prezent, actualele pandemii sunt de HIV/SIDA și de coronavirus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net