Baie în mare la final de octombrie

Ultima actualizare:

    Patru fete  curajoase s-au  lăsat alintate  de valuriFoto: Facebook / Constanţa Pitorească
Patru fete curajoase s-au lăsat alintate de valuriFoto: Facebook / Constanţa Pitorească

Căldura neobişnuită din ultimele zile a animat litoralul Mării Negre! Dincolo de plimbările pe plajă, mai mulţi tineri şi-au dat hainele jos cât ai clipi şi au îndrăznit să facă baie în mare, chiuind de bucurie. Temperatura atmosferică a atins la Constanţa, în weekend, valori estivale: 25 de grade Celsius.

Vara nu se lasă dusă cu una, cu două, deşi toamna are tot dreptul să dea semne de nervozitate, doar e vremea ei! În weekend, soarele blând şi murmurul inconfundabil al valurilor au readus lumea pe plajă. Constănţeni şi, deopotrivă, turişti au dat o fugă pe malul mării, unde s-au plimbat, au stat la soare, au întins un cearşaf şi au încercat apa mării. 

«Organismul poate suferi şocuri termice»

Medicii spun că expunerea la soare este benefică, fiindcă organismul are nevoie de vitamina D, iar în acest anotimp suntem feriţi de ultraviolete. În acelaşi timp, doctorii ne sfătuiesc să fim atenţi, scrie adevarul.ro. „Toamna este un anotimp al infecţiilor respiratorii, al virozelor, mai ales pentru persoanele predispuse la răceli”, avertizează Elena Teodora Ionescu, medic de familie din Constanţa. “Imunitatea scade. Vremea este schimbătoare şi se trece repede de la o temperatură la alta, iar organismul poate suferi şocuri termice“, explică doctoriţa. 

Specialiştii avertizează însă că, deşi temperatura e ridicată la miezul zilei, ne asumăm un risc dacă rămânem în costum de baie sau să stăm îmbrăcaţi sumar pe plajă. Riscul? Contractarea de guturai, de infecţii urinare ori de infecţii pulmonare. Medicul spune că să fim moderaţi, chair dacă suntem tentaţi să ne comportăm ca într-o lună de vară. „În nici un caz nu stăm la soare pe cearşaf, în costum de baie. Nu facem acum talazoterapie, nu stăm cu picioarele goale în apă sau pe nisipul rece. Ţine de rezistenţa şi de toleranţa fiecăruia, dar recomandarea este de precauţie, mai ales dacă ne ştim predispuşi la răceli. Pentru un scandinav sau un irlandez, vremea aceasta ar fi de plajă, dar românii au altă constituţie“, punctează medicul. Mişcarea în aer liber, plimbările lungi, în special pe malul mării, reprezintă un mod în care ne fortificăm. „În acest anotimp trebuie să avem mereu la noi un şal, o geacă mai subţire sau un pulover, întrucât se lasă repede frigul“, adaugă Elena Teodora Ionescu. 

Vremea se menține caldă

Săptămâna aceasta vom avea parte de o vreme ca la început de vară: 23-25 de grade și puține șanse de ploaie. Abia din 2 noiembrie, temperaturile vor coborî, de la o zi, la alta, spre valorile normale pentru această dată. Astfel, în toată țara, inclusiv în Capitală, pe Litoral și în Deltă, până în 2 noiembrie vor fi 24-25 de grade, apoi, treptat, valorile vor ajunge la 11 - 16 grade, pe 11 noiembrie. Șanse de ploaie slabă vor fi pe 7 noiembrie. La munte, zilele acestea vor fi între 13 și 16 grade, iar săptămâna următoare vor fi în jur de 8 grade. Atenție, nopțile vor fi în continuare răcoroase. (Marina Dohi)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net