Copacul exotic care a învins gerul și seceta în România. A dat roade mai bune decât piersicii și caișii

România descoperă o nouă categorie de plante care sfidează așteptările: arborii exotici. Deși nu par potriviți climatului local, mai multe specii, precum curmalul, fisticul și kaki, nu doar că rezistă la ger și secetă, dar oferă și recolte bogate, spre uimirea localnicilor și a specialiștilor.

Copacul exotic care rezistă la ger și secetă în România / Foto: Pixabay
Copacul exotic care rezistă la ger și secetă în România / Foto: Pixabay

Ce fel de copac exotic a reușit să reziste la ger și secetă în România

Fenomenul a fost observat în Oltenia, acolo unde Stațiunea de Cercetare Dăbuleni a demarat, de câțiva ani, un program experimental de aclimatizare a unor specii considerate neobișnuite pentru România. Rezultatele obținute sunt surprinzătoare: arborii s-au adaptat condițiilor de mediu și au produs fructe în cantități generoase, în ciuda schimbărilor climatice bruște.

„Cea mai potrivită specie, în prezent, este curmalul. O altă specie este fisticul, care și el tot acum dezmugurește și kaki, de asemenea, tot acum 3-4 zile a dezmugurit. Fermierii au început să cultive curmalele de câțiva ani buni.

Spre exemplu, anul trecut au fost recoltate chiar și 20 de kilograme doar de la un singur pom. Fructele s-au vândut cu 16 lei kilogramul”,  a declarat Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare Dăbuleni, potrivit Digi24.

Un exemplu elocvent: anul trecut, dintr-un singur curmal s-au recoltat nu mai puțin de 20 de kilograme de fructe, care s-au vândut cu 16 lei kilogramul. Specialiștii consideră că aceste culturi exotice pot deveni o alternativă viabilă pentru fermierii români, în special în contextul încălzirii globale și al dezechilibrelor climatice tot mai frecvente.

Caișii și piersicii, tot mai afectați în ultimii ani

În paralel, culturile tradiționale de cais și piersic au avut de suferit în ultimii ani. O reprezentantă a stațiunii de cercetare confirmă că brumele târzii din lunile februarie și martie au compromis complet unele plantații.

„În mod normal, la această dată calendaristică, această specie ar fi trebuit să fie în etapa de creștere a fructelor, însă din cauza temperaturilor extrem de scăzute din ultima perioadă, acele brume târzii din luna februarie, respectiv din luna martie, au determinat o pierdere totală la această specie”, a precizat aceasta. 

În prezent, la Dăbuleni sunt testate peste 30 de specii exotice, într-un efort susținut de identificare a culturilor reziliente. Aceste cercetări ar putea schimba pe termen lung modul în care agricultura românească se adaptează schimbărilor climatice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
DEZBATERE TVR 108 INQUAM Photos George Calin jpg
apple blossom 173566 1280 jpg
6 baza 2 Mihai Leu jpg
test jpg
pana de curent jpeg
Pantocrator  jpg webp
copacul lui robin hood gettyimages jpg
citit carte barbat istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net