Orașul din România unde se regăsește copacul cu lalele. Când l-au văzut, oamenii au rămas uimiți

Ultima actualizare:

Spectaculos! Un copac exotic, plantat în urmă cu şase ani în oraşul Ştei din judeţul Bihor, a înflorit pentru prima oară, arată adevarul.ro. Florile lunguieţe, galben - portocalii, au forma lalelelor. Arborele este cunoscut drept Copacul cu lalele sau Copacul Tulipan şi poate atinge o vârstă impresionantă: 500 de ani.

Copacul Tulipan a fost plantat  în curtea bisericii „Sfinţii Apostoli  Petru şi Pavel” din Ştei
Copacul Tulipan a fost plantat în curtea bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ştei

Vizitatorii oraşului bihorean Ştei au ocazia să admire un copac aparte, Liriodendrum Tulpifera, plantat de primarul Iulian Balaj. „I se spune Copacul cu lalele sau Copacul Tulipan. Am plantat, cred, în jur de zece astfel de arbori. Acesta a fost primul, având vârsta de 11 ani. L-am adus aici în urmă cu şase ani. În vara aceasta a înflorit pentru prima oară, ceea ce înseamnă că a ajuns la maturitate”, povesteşte edilul din Ştei pentru adevarul.ro.

Iulian Balaj a fost vrăjit de frumuseţea copacului când a vizitat satul Iscroni (situat în preajma oraşului hunedorean Aninoasa), unde a văzut un exemplar de 140 ani. „Apoi, în 2015, când am fost în Avrig, la Palatul de vară Brukenthal, care i-a aparţinut fostului guvernator al Transilvaniei, am văzut un arbore de 250 de ani. M-a impresionat şi am hotărât să plantez un asemenea copac la Ştei”, explică primarul.

«Are frunze în formă de liră»

Zis şi făcut: arborele a fost sădit în curtea bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, care a devenit loc de pelerinaj şi pentru iubitorii de plante exotice. „Este un copac frumos, elegant, cu frunze în formă de liră. Când e înflorit, e totul galben şi portocaliu, într-un singur cuvânt - superb. Arborele nostru încă nu a avut aşa multe <<lalele>>, fiindcă a fost prima oară când a înflorit”, încheie Iulian Balaj.

O splendoare: «laleaua»  galben - portocalie
O splendoare: «laleaua» galben - portocalie

Copacul Tulipan este declarat monument al naturii în toată Europa. Face parte din aceeaşi familie cu magnoliile şi îşi are originea în zonele împădurite din estul Americii de Nord. Foarte rezistent la condiţiile de mediu, copacul poate atinge vârsta de 500 ani şi poate ajunge la dimensiuni impresionante: 30 de metri înălţime şi un metru diametru. Copacul cu lalele înfloreşte o dată la patru ani, de obicei în iunie, între trei şi şase săptămâni. Florile, înalte de aproximativ patru-cinci centimetri, acoperă întregul copac. În România, cel mai cunoscut este Tulipanul din Aninoasa, situat la marginea Drumului Naţional 66 A Craiova - Deva. Arborele a fost adus din Franţa de Anne Margarette Maderspach, soţia baronului Viktor Maderspach, care a construit în Iscroni un castel şi care a amenajat un parc dendrologic.

Tulipanul de la Aninoasa e supranumit de localnici şi „Copacul lui Jules Verne”, faimosul scriitor cu care a corespondat Anne Margarette Maderspach. Potrivit legendei, francezul a fost inspirat de locurile descrise de soţia baronului şi a scris celebrul roman „Castelul din Carpaţi”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net