Insula artificială din România de care turiștii s-au îndrăgostit. Peisajele uimitoare aduc aminte de Maldive

Insula Beliș-Fântânele, din județul Cluj, este o insulă artificială creată pe Lacul Beliș-Fântânele. Turiștii spun că oferă priveliști deosebite. Are apă turcoaz și vegetație verde. Locul seamănă cu insulele tropicale din Maldive, cu plaje izolate și apă limpede. 

Locul de poveste din România: Insula Beliș-Fântânele Foto: Shutterstock
Locul de poveste din România: Insula Beliș-Fântânele Foto: Shutterstock

Lacul Beliș - loc extrem de popular 

Pe malul lacului Beliș, turiștii se pot caza în stațiunea Fântânele, o stațiune climaterică de interes local, extrem de populară printre clujeni si turiști.

Este o zonă care îți permite să te relaxezi și să te bucuri de aerul proaspăt și curat de munte. Poți face numeroase drumeții în zonă, să mergi cu bicicleta, iar cei mai aventuroși dintre turiști pot vizita pârtia de schi și să practice sporturi nautice pe lac, cu bărci sau hidrobicicleta.

Vara turiștii pot vedea ruinele caselor abandonate

Lacul Beliș-Fântânele este un lac de acumulare aflat în munții Gilăului. A fost proiectat și amenajat în perioada 1970 – 1974, în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald, la confluența dintre munții Gilăului, munții Vlădeasa și Muntele Mare.

În timpul sezonului cald, atunci când nivelul apei scade foarte mult, turiștii mai pot vedea ruinele caselor abandonate de săteni. În această zonă sunt celebre ruinele fostei biserici din Giurcuta de Jos.

Lacul Beliş – Fântânele 

Lacul Beliş – Fântânele se încadrează în categoria lacurilor artificiale de acumulare, fiind localizat la confluenţa dintre Munţii Gilăului (est), Munţii Vlădeasa (vest) şi Muntele Mare (sud), judeţul Cluj.

Are o suprafaţă de 9,8 km pătraţi şi o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Principalul scop al amenajării îl reprezintă producerea energiei electrice, acest baraj asigurând debitul necesar centralei hidroelectrice de la Mărişel.

Alte puncte de interes 

Alte puncte de interes turistic sunt arborii de Sequoia care se află în comuna Sacuieu, satul Rogojel la aproximativ 15 km de Beliș. Acești arbori au fost aduși din Munții Sierra Nevada, California și au fost plantați aici de către baronul Gal care intenționa să înființeeze o grădină botanică. Arborii din această specie sunt printre cei mai înalți și mai groși din lume, putând atinge peste 140 m înălțime și pot trăi mii de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net