Bătaie de joc: aici vor învăţa carte sute de copii

Ultima actualizare:

    La grădiniţa din Glodu (Argeş),  copiii se spală pe mâini cu ajutorul unei instalaţii improvizate; Şcoala din Mironu (Suceava) are o vechime de 120 de aniFotografii: adevarul.ro
La grădiniţa din Glodu (Argeş), copiii se spală pe mâini cu ajutorul unei instalaţii improvizate; Şcoala din Mironu (Suceava) are o vechime de 120 de aniFotografii: adevarul.ro

Chiar nu vă pasă de prichindei? Lipsa apei curente, toalete în fundul curţii, pereţi crăpaţi, tavane mucegăite, care riscă să se prăbuşească, şi lipsa izolaţiilor – iată doar câteva dintre problemele întâlnite în multe şcoli şi grădiniţe din România. Deşi nu primesc avize de funcţionare, instituţiile de învăţământ se redeschid pe răspunderea autorităţilor locale.

Revoltător! Pentru mulţi copii, clopoţelul va suna în clădiri care fie ar trebui renovate, fie dărâmate. Guvernanţii ridică din umeri, ca în fiecare toamnă, iar elevii continuă să frecventeze şcoli şi grădiniţe insalubre, care le pun în pericol sănătatea şi siguranţa. Vă prezentăm câteva dintre unităţile de învăţământ de coşmar ale României.

  • WC-uri infecte. În comuna Braniştea (Dâmboviţa), copiii vor învăţa în condiţii jalnice. Parchetul este umflat în multe locuri, uşile abia se mai ţin în balamale, iar materialul didactic este insuficient şi deteriorat. Mai mult, toaletele din fundul curţii arată ca un grajd. „Şcoala din Braniştea va fi demolată pentru că se face o şcoală nouă. Ne chinuim anul acesta, dar vom avea o investiţie de peste 5 milioane de lei“, promite Marian Ţachianu, primarul comunei.
  • Elevii din satul Tencănău (Dolj) vor merge într-o şcoală insalubră, unde tencuiala pică de pe pereţi, tavanul a fost distrus din cauza infiltraţiilor, sobele sunt vechi şi scot fum, iar WC-ul din curte e sub orice critică.
  •  
  • „În clădire nu există apă şi totul stă să cadă. Cum să înveţe în astfel de condiţii? Copiii stau într-o clădire care arată exact ca şi cum ar fi părăsită“, spune, cu obidă, un părinte. Şcoala din Tencău a fost construită în 1958, iar de atunci nu a trecut niciodată printr-o reabilitare, scrie adevarul.ro. 
  • Tavan mucegăit după un an. Deşi a fost renovată în 2016, grădiniţa din satul Fântâna Mare (Constanţa) e plină de fisuri şi igrasie.
  •  
  • Peste 20 de micuţi vor învăţa aici începând din 11 septembrie. Prin acoperiş, la fiecare ploaie, apa pătrunde în toate încăperile. În interior, mirosul greu de igrasie face aerul aproape irespirabil. În plus, femeia de serviciu trebuie să aducă apă, cu găleata, de la cişmeaua din centrul satului. 
  • Şcoală putredă. Deşi în satul Mironu (Suceava) există o şcoală nouă, dar neracordată la apă şi la curent electric, 400 de elevi şi preşcolari învaţă într-o clădire veche de 120 de ani, în condiţii greu de imaginat. Vântul bate prin sălile mici şi friguroase, toaletele sunt în curtea şcolii, iar duşumeaua este putredă. „Condiţiile de la şcoală sunt dezastruoase. Nu avem cum să-i motivăm pe copii să vină la şcoală şi să înveţe“, se plânge Iosif Rumpel, unul dintre învăţătorii de la şcoala din Mironu. „Mie îmi este şi ruşine să spun că elevii învaţă în vechea şcoală. După ce a fost aprobat proiectul pentru noua şcoală, pe cea veche am declarat-o în prag de prăbuşire, deoarece este putredă cu totul“, spune primarul Constantin Moroşan.  
  • Fără aer curat. O şcoală construită acum opt ani din fonduri de la Banca Mondială stă să se prăbuşească peste elevi. Este vorba despre Corpul D al Şcolii „Leon Dănăilă“ din Darabani (Botoşani), care a fost refăcut în bătaie de joc, cu pereţi din rigips, fără izolaţie termică şi cu geamuri şubrede. În şcoală învaţă peste 170 de elevi, împărţiţi în şapte clase.
  •  
  • „Problemele cele mai mari sunt cu acoperişul, prin care se infiltrează apa. Tavanele sunt doar dintr-un rigips subţire şi stăm mereu cu emoţii. La fiecare ploaie sau la topirea zăpezii, tavanul ar putea să cadă. Cu elevii în clasă, vă daţi seama“, oftează Angelica Creţu, directoarea şcolii. De asemenea, copiii sunt obligaţi să înveţe fără aer curat, deoarece geamurile pot să pice. Pentru a evita accidentele, ferestrele au fost bătute în cuie şi nu se pot deschide. „În timpul iernii, centrala nu face faţă din cauza lipsei de izolaţie. Copiii tremură de frig, fiindcă toată căldura se pierde prin tavanul subţire“, adaugă directoarea. 

“Îşi fac nevoile lângă gard”. În grădiniţa din Glodu (Argeş) te izbeşte mirosul de mucegai. Pe coridor se află o instalaţie improvizată – o cutie de tablă cu robinet şi un lighean care ţine loc de chiuvetă. „N-avem apă curentă. Dar aici doar se spală pe mânuţe, că pentru băut au dozator“, spune Aurelia Manea, femeie de serviciu. WC-urile se află în fundul curţii. „Astea sunt toaletele, da’ nici nu le folosesc copiii. Se duc şi ei, mititeii, acolo, lângă gard, că e mai uşor aşa“, adaugă femeia. Plafonul exterior al acoperişului este pe alocuri deteriorat, iar curtea grădiniţei este insalubră. 

«Succes, copil minunat al meu!»


    Teo Trandafir şi puiul ei, Maia
Teo Trandafir şi puiul ei, Maia

Teo Trandafir a ales o şcoală de elită pentru Maia (12 ani), copila ei. În una dintre cele mai recente imagini postate de Teo pe Facebook se poate observa cât de fericită este vedeta pentru că fiica sa a început ieri cursurile la Cambridge School, o instituție privată cu reguli stricte. “Emoții de prima zi de școală, un moment de răscruce pentru noi. Succes, copil minunat al meu!”, a scris Teo în dreptul imaginii.

Andreea Marin, mândră de şcolăriţa ei


    Violeta, o fetiţă  îndrăgostită de pian
Violeta, o fetiţă îndrăgostită de pian

Violeta, fetiţa în vârstă de 10 ani a Andreei Marin, a început luni (4 septembrie) cursurile, întrucât învaţă la o şcoală privată.


    Andreea Marin, o mămică fericită
Andreea Marin, o mămică fericită

Bucuroasă și mândră, vedeta și-a fotografiat micuța înainte de cursuri, în timp ce cânta la pian. Se pare că Violeta moștenește pasiunea mamei pentru pian. “Bună dimineața în prima zi de școală! Pe străduța noastră, câțiva copii se trezesc de azi în zori, gata cu vacanța! Dar ne încurajăm cu un cântec vesel. Un gând și un an bun!”, a scris “Zâna” pe Facebook.

Elevii din clasa a V-a  vor învăţa după compendiu


    Liviu Pop,  ministrul Educaţiei
Liviu Pop, ministrul Educaţiei

Pe băncile elevilor din clasa a V-a nu vor fi manuale noi. La toate disciplinele importante, editurile au făcut contestaţii. Totuşi, Ministerul Educaţiei, a lansat ieri un compendiu, de 296 de pagini,  care să înlocuiască aceste manuale, cu atât mai mult cu cât programa şcolară a fost modernizată. Ministrul Liviu Pop estimează că această criză va dura maximum opt săptămâni, când vor lipsi cărţile şcolare pentru Limba română, Limba modernă 1 şi 2, Istorie, Geografie, Educaţie plastică, Muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere. 

”Am reuşit să facem într-un timp record un compendiu introductiv pentru gimnaziu. Este un document care astăzi (n.r. ieri) a plecat către 20 de judeţe, săptămâna aceasta va ajunge în fiecare unitate şcolară în care avem clasă de a V-a. Un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă şi pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase”, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop, precizând că în total au fost tipărite 177.000 de exemplare.

Părinţii care doresc să aibă acest compendiu, de astăzi, îl pot descărca în format electronic, de pe pagina oficială a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), la adresa ise.ro.compendiu-introductiv-pentru-gimnaziu. (Marina Dohi)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net