Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta: «Vine valul 2, iar noi avem deja multe cazuri»

Ultima actualizare:

    Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius NastaFoto: Inquam Photos
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius NastaFoto: Inquam Photos

Zeci de pacienţi ai Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vindecaţi de COVID-19, au o formă severă de afectare pulmonară, afirmă medicul Beatrice Mahler, managerul spitalului, într-un interviu acordat HotNews.ro. Beatrice Mahler mărturiseşte, de asemenea, că priveşte cu îngrijorare spre perioada care urmează: “Vine sigur valul 2, iar noi, România, pornim de pe o poziţie fruntaşă. Nu o să fie bine deloc!”.

Au avut COVID-19 şi s-au vindecat, dar problemele medicale nu au luat sfârşit pentru ei. Cam 80% dintre pacienţii Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta - cel mai mare spital de boli pulmonare din România - au forme severe şi moderate de afectare în urma infecţiei cu COVID-19. Foarte puţini pacienţi au forme uşoare, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Mulţi dintre pacienţii vindecaţi de COVID-19 au nevoie de monitorizare şi de asistenţă medicală şi după vindecarea de infecţie. Puţini ajung deocamdată la medic şi din cauza lipsei de organizare - în ţară, multe dintre spitalele de pneumologie au fost convertite complet în spitale COVID, spre deosebire de Institutul Marius Nasta, care are şi pavilioane pentru pacienţii non-COVID: “Aş atrage atenţia unei probleme serioase care există, nu doar la nivel de Bucureşti, ci şi la nivel de ţară, pentru că am vorbit cu colegii mei: este extrem de important în acest moment să ne gândim şi la pacientul post-COVID, care are nevoie de medicul pneumolog”, afirmă Beatrice Mahler.

“La Marius Nasta avem în acest moment peste 80 de pacienţi post-COVID care au nevoie de medicul pneumolog la patul lor, de cunoştinţele pe care le are acesta şi de metodele de tratament din pneumologie”, explică Beatrice Mahler. 

Vin cu transportul în comun să se testeze

În această perioadă, activitatea la spital este intensă, iar numărul pacienţilor cu COVID-19 se menţine mare. În plus, sunt şi mulţi pacienţi care vin la spital cu simptome, pentru a se testa: “Facem şi teste la cerere, pentru că este anormal să trimitem un pacient simptomatic acasă, fără să avem o evaluare a lui, însă este un volum foarte mare de muncă, pentru că numărul de cazuri este în creştere în Bucureşti, cel puţin în ultimele zile. Este bine, într-un fel, dar pe de altă parte, recomandările în acest moment sunt să sune la Direcţia de Sănătate Publică şi să fie recoltaţi acasă, mai ales cei care sunt nevoiţi să folosească transportul în comun. Din ce ştiu eu, este aceeaşi situaţie la toate spitalele COVID din Bucureşti.”

”Avem zeci de pacienți cu afectare pulmonară severă după ce s-au vindecat de COVID-19”, spune managerul institutului
”Avem zeci de pacienți cu afectare pulmonară severă după ce s-au vindecat de COVID-19”, spune managerul institutului

Sechele grave pentru un bolnav de 50 de ani

Medicul Beatrice Mahler mai avertizează că o formă severă de COVID-19 la vârsta de 50 de ani e deosebit de gravă: “Spre exemplu, dacă la 50 de ani faci o formă severă de boală, mie mi se pare devreme. Pentru că o formă severă de boală la 50 de ani înseamnă sechele după, înseamnă o modificare a calităţii vieţii pe termen lung. Eu cred că trebuie privit cu maximă seriozitate la pacienţii care fac forme grave de COVID şi se încadrează în intervalul de vârstă 40-60 de ani. Din punctul meu de vedere, e o perioadă a vieţii de om activ, nu de om bolnav.”

Oamenii fumează, beau cafeaua, mănâncă împreună

În ceea ce priveşte perioada care urmează, managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România se aşteaptă că “nu o să fie bine deloc”. “Eu privesc cu îngrijorare perioada aceasta, pentru că sunt o grămadă de factori care au apărut ca o noutate în perioada pandemiei şi nu erau înainte: e bine că au început şcolile, e bine că avem posibilitatea să ne reluăm oarecum activităţile de dinainte de pandemie. Dar este foarte important să respectăm reguli, aici este foarte greu. În acest moment, din punctul meu de vedere, suntem într-un moment în care avem încă efectul concediilor şi mai ales al transmiterii infecţiei la locul de muncă, unde au apărut focare din cauză că în multe cazuri nu sunt respectate normele şi reglementările. Nu înseamnă că angajatorul are o problemă, dar nu s-a renunţat la acele momente de socializare în care se stă fără mască - se fumează, se bea cafea, oamenii mănâncă împreună - şi sunt momente în care riscul de a se infecta creşte foarte mult, pentru că stau foarte aproape şi prin activităţile respective creşte şi riscul de infectare. Şi atunci, s-au creat aceste focare, pe care le vedem în special în oraşele mari.”

Urmează cu siguranţă valul 2 al epidemiei, val 2 care va găsi România cu multe cazuri, avertizează Beatrice Mahler: “Este îngrijorător, pentru că vine sigur valul 2, iar noi, România, pornim de pe o poziţie ‘fruntaşă’. Avem deja un număr de cazuri, iar dacă peste acest număr de cazuri vine valul 2, nu o să ne fie deloc bine.” 

Infecţiile nosocomiale sunt prezente în toate spitalele


    Foto: profimedia
Foto: profimedia

Beatrice Mahler admite că “infecţiile nosocomiale, asociate asistenţei medicale, sunt prezente, din păcate, în toate spitalele, mai ales în secţiile de Terapie Intensivă din toată lumea. Nu sunt de dorit, dar trebuiesc din timp diagnosticate, monitorizate şi raportate. E nevoie de îngrijire specială şi e nevoie inclusiv de echipamente speciale pentru personalul medical, pentru a nu transmite infecţia de la un pacient la altul.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net