Beatrice Rancea, săltată de mascați. Percheziții la Opera Română din Iași, după raportul Curții de Conturi

Ultima actualizare:

    Beatrice Rancea a fost dusă la audieri
Beatrice Rancea a fost dusă la audieri

Beatrice Rancea a fost sălată de mascați, de acasă. Asta după ce procurorii și jandarmii au descins în această dimineață la sediul Operei Naționale Române Iași, dar și la locuințele angajaților, într-un dosar ce este privește mai multe fapte de corupție comise de managerul instituției.

Acţiunea vine după un raport al Curţii de Conturi care relevă numeroase nereguli de care s-ar face vinovată Beatrice Rancea, managerul instuituţiei. Pe numele acesteia există mai multe plângeri penale.

Astfel că artista a fost săltată din propria locuință, acolo unde oamenii legii au descins în această dimineață și au făcut percheziții.

Mascații au ajuns și la unii dintre angajații Operei Naționale Române Iași, printre care s-ar afla și Alighieri Iațâc, mâna dreaptă a managerului Beatrice Rancea în ultimii ani, potrivit presei locale.

DIICOT: ”S-a constituit un grup infracțional organizat condus de manager”

”În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane. Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi, arată DIICOT.

Conform sursei citate, scopul organizării grupării a fost de a obţine sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Prejudiciul creat statului, 5 milioane de lei

”Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi”, mai arată procurorii DIICOT.

Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au fost duse, pentru audieri, 14 persoane.

Contabila-șefă, demisă anul tecut, de Beatrice Rancea, a anunțat ilegalitățile

În ultimii ani au fost făcute mai multe plângeri cu privire la managementul de la Operă.

Contabila-şefă a Operei Naţionale Române din Iaşi, demisă anul trecut de managerul Beatrice Rancea şi retrogradată pe postul de economist simplu, o acuză pe aceasta, într-un memoriu trimis Ministerului Culturii, de mai multe ilegalităţi. Simona Alice Gogan o acuză pe Rancea că ar fi folosit abuziv banii instituției și ar fi încheiat contrcate în scop personal.

„Au fost luate zece televizoare, frigidere, maşini de spălat, 20 de aspiratoare, laptopuri şi alte zeci de produse fără să existe documentele necesare din punct de vedere legal: referate de necesitate, procese-verbale de recepţia mărfii, plăţi către furnizori fără a fi încheiate contracte cu ei, doar în baza facturilor, fiind sute de produse care nu au trecut prin magazia centrală a Operei“, a spus Gogan.

Contabila acuză că tot din dispoziţia lui Beatrice Rancea, în decembrie 2019, s-ar fi facturat 120.000 de lei către o firmă, fără a exista un contract încheiat cu aceasta la momentul plăţii.  

Beatrice Rancea: ”Actele sunt în regulă”

Un alt aspect penal, scrie Simona Gogan, ar fi antedatarea a zeci de contracte de colaborare, cu diferite persoane, unele dintre acestea neprestând niciun fel de activitate pentru instituţie.  Un caz aparte este cel al lui Cristian Albu, de la Teatrul „Ion Dacian“ din Bucureşti, care a devenit consilier pe resurse umane pe baza unui contract de telemuncă, adică de prestări servicii din fotoliu de acasă.

Albu ar beneficia şi de alte avantaje, cum ar fi plata chiriei la apartamentul din Iaşi şi un spor de condiţii vătămătoare de 15%.

Totodată, femeia o acuză public pe Beatrice Rancea şi că a falsificat un contract în baza căruia şi-ar fi oferit sute de milioane de lei într-o perioadă în care instituţia nu mai avea bani să îşi onoreze obligaţiile curente.

Beatrice Rancea spunea anul trecut, la mometul formulării acuzațiilor, că actele sunt în regulă și că totul este o răzbunare. Dar, iată că cei de la Curtea de Conturi sunt de altă părere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net