Bisericile rămân goale, iar slujbele trec în mediul online. «Ce n-a reuşit Ceauşescu, a făcut virusul ăsta»
Ceauşescu nu le-a putut închide, la Revoluţie - când şuierau gloanţele - şi-au ţinut porţile deschise, dar coronavirusul le-a biruit şi de astăzi uşile lor vor fi ferecate. Reporterul Click! a participat duminică, 22 martie, la câteva biserici din Bucureşti, la ultima slujbă în aer liber a preoţilor din Biserica Română. De acum înainte, cuvintele slujitorilor lui Dumnezeu nu vor mai putea fi auzite decât pe Internet sau la televizor.
Slujbele s-au putut desfăşura duminică, 22 martie, nestingherite pe tot cuprinsul României, bineînţeles în afara lăcaşului de cult şi păstrând distanţa regulamentară de 1 metru între enoriaşi, nu mai mulţi de 100. Cu toate acestea, puţini credincioşi s-au aventurat să meargă spre biserici, iar multe lăcaşuri de cult au avut porţile ferecate.
Începem periplul nostru la Biserica Constantin şi Elena de pe Bd. Basarabia, unul dintre cele mai frecventate şi mai mari lăcaşuri de cult din sectorul 3 al Capitalei. Slujba se ţine înăuntru, glasul preoţilor se aude prin megafoane, nu îi vezi, doar îi asculţi. Credincioşii stau afară şi, când vor să intre ca să se roage, stau frumos încolonaţi şi aşteaptă să le vină rândul. În vremea Covid-ului, lucrurile nu mai sunt cum au fost. Intră câte un enoriaş, îşi face repede cruce, mai mulţi nu au voie. Unii nu apucă să pupe toate icoanele, când vine semnalul să iasă din biserică, crucea le rămâne nefăcută, rugăciunea le zboară. Alţii au mai multă vioiciune, zici că sunt maşini de cusut: pac –pac sărută patru chiar şase icoane şi ies.
”Nu am crezut că o să prind vremurile când o să se închidă bisericile. Acum am ajuns să stau la coadă să mă închin la icoane. Doamne, în ce lume trăim”, se plânge inginera Mioara. Mulţi se feresc de noi, spun că sunt în trecere. Le este frică să nu le dăm amenzi, că au ieşit din casă. Lumea s-a întors cu susu-n jos, oamenii intră în biserică furişându-se pe după pereţi, se ascund pe după coloane.
La Mânăstirea Radu Vodă, slujba se ţine în trei locaţii: în curtea lăcaşului de cult, în curtea seminarului şi la biserica veche de vizavi. Credincioşii stau răsfiraţi, încercând pe cât posibil să păstreze distanţa de siguranţă. În curtea seminarului, în timp ce unii credincioşi respectă consemnul de a nu săruta racla cu moaşte, alţii dimpotrivă fac exces de zel.
”Să îmi ajute Dumnezeu mie şi familiei mele să trecem peste boala asta. Ce n-a reuşit Ceauşescu, a făcut virusul ăsta”, ne răspunde tanti Maria când o întrebăm de ce pupă sticla de pe raclă.
Patriarhul Daniel a oficiat Liturghia din birou
La kilometrul 0 al ortodoxiei româneşti, în Dealul Patriarhiei ultima slujbă s-a ţinut la un altar special instalat în curte, acolo unde de obicei se pun moaştele spre închinare credincioşilor. Câţiva preoţi au oficiat acolo, dar Patriarhul Daniel a ţinut să ofere un exemplu şi a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Sfintei Cruci din interiorul biroului său din Patriarhie, mai precis din paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
În imensa piaţă a Patriarhiei, puţini credincioşi: câţiva tineri cu copii în braţe şi mai mulţi bătrâni. Toţi, fără excepţie, privesc spre cer în timpul rugăciunii cu teamă, unii plâng, nimeni nu este liniştit. ”În aceste zile de grea încercare noi trebuie să ne întărim în credinţă, să biruim frica prin credinţă şi să întărim credinţa prin rugăciune şi prin fapte bune. Numai iubind pe Dumnezeu mai mult în rugăciune şi pe semenii noştri prin fapte bune biruim frica şi să transformăm teama în curaj şi speranţă”, a spus în predica sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După ce se termină slujba ne rămân în minte cuvintele unei femei, care într-un colţ, după ce a aprins mai multe lumânări, se ruga cu voce tare: ”Scapă-ne, Doamne, căci este mare urgia asta care a venit peste noi şi nu ştiu încotro să o apuc. Ajută-mă, Doamne, să îmi văd nepotul şi mâine că este de abia născut”.
Procesiune religioasă: au plimbat cu maşina Icoana Făcătoare de Minuni
Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Dălhăuţi a fost scoasă sâmbătă din biserică şi plimbată cu maşinile pe străzi. Acţiunea a avut loc cu aprobarea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, care a mai organizat astfel de procesiuni în vremuri dificile, de secetă sau alte calamităţi, Icoana Maicii Domnului a fost instalată într-o maşină de teren, având ca antemergător o altă maşină din care răsuna, la volum tare, muzică religioasă. În maşina cu boxele audio se afla un bărbat cu un steag tricolor. Micul convoi s-a oprit pentru foarte scurt timp la bisericile aflate pe parcursul traseului, unde oamenii au întâmpinat icoana cu flori, vehiculele urmând să ajungă până la Adjud şi retur, la Nehoiu, în judeţul Buzău.
Un preot din Prahova cheamă enoriaşii la slujbă: «Măcar 100 să fim»
Ion Arion, preot paroh la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din oraşul prahovean Boldeşti-Scăieni, a ignorat recomandările autorităţilor centrale şi în loc să le spună enoriaşilor să stea acasă şi să nu se expună, el i-a chemat la slujba de duminică printr-un mesaj postat pe Facebook.
Mesajul preotului a fost pus pe contul de Facebook, sâmbătă, 21 martie, la puţin timp după ce ministrul de Interne a anunţat noile restricţii impuse de pandemia de coronavirus, scrie adevarul.ro. ”Aţi auzit mai devreme ordonanţa militară. Haideţi, mâine să fim 100 de credincioşi, la Sfânta Liturghie. Când vom mai putea să fim atâţia, nu ştim. Aşa că măcar 100 să fim mâine la biserică. Eu vă aştept cu multă dragoste la biserica mea, la Scăieni…”, a scris preotul Arion pe Facebook.