Bolnavii de SIDA uitați de guvernanți. Se ”bat” pe dozele de tratament
Nu pentru toți românii 1 Decembrie este zi de sărbătoare. De Ziua României, bolnavii de SIDA sunt triști și imploră ajutor. În București, cei 9.000 de consumatori de droguri injectabile au doar 1.200 de locuri disponibile la tratament.
Vineri, 1 Decembrie este și Ziua Mondială SIDA. Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) reamintește oamenilor despre curajul celor care se confruntă cu epidemia: persoane, familii, comunități, ONG-uri, instituții, guverne.
”Este o zi în care vorbim, cu rațiune și cu emoție, despre împliniri și eșecuri, despre dorințe și indiferență, despre ce am putea face și ce bariere ne împiedică: oameni, regulamente, HG-uri, discriminare. Festivismul și populismul nu sunt potrivite cu această zi. Nu am reușit încă, în lume și în România, să facem ca solidaritatea să fie motorul care să îndepărteze toate barierele din calea unui deziderat simplu: o lume fără SIDA! Ne străduim din răsputeri să adunăm aliați în jurul acestei cauze, oameni și comunități care cred, ca și noi, că e posibilă o lume fără SIDA”, spune Maria Georgescu, directorul executiv ARAS, într-un comunicat oficial.
Maria Georgescu spune că în România se fac prea puține pentru bolnavii de SIDA. ”Este oare normal ca, într-un stat democratic, să nu existe acces universal la servicii publice? În București, cei 9.000 de consumatori de droguri injectabile își dispută cele doar 1.200 de locuri disponibile la tratament substitutiv sau numărul limitat de paturi în centrele de psihiatrie pentru detox, fără postcură etc. Este oare normal să nu ai unde face un test HIV/hepatite gratuit și anonim, atunci când vrei să știi cum stai, fără trimitere și alte frâne birocratice? Este oare firesc să fii cetățean român asigurat și să nu ai acces la servicii de sănătate, pentru că nu sunt fonduri atunci când ai tu nevoie, după ce contribui lunar? În ce țară normală oamenii necăjiți sunt plimbați între servicii, ca să demonstreze tot felul de lucruri pentru că e haos în sistemul de sănătate? În ce țară normală Guvernul e indiferent la populația care trăiește în sărăcie, unde izbucnesc epidemiile cel mai ușor: copii nevaccinați la naștere, pentru că mamele nu au avut bani să plătească, mame fără supraveghere pre- și post-partum (lăuzie, n.r.), copii neluați în evidență de nimeni?”, mai spune reprezentanta ARAS, Maria Georgescu.