Brexit. Declarațiile ambasadorului României la Londra: ”Românii să ceară rezidență până la 31 decembrie”

Ultima actualizare:

    Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a explicat ce urmează să facă românii care lucrează, studiază ori doresc să viziteze Marea Britanie, după BrexitFOTO: Facebook/Dan Mihalache
Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a explicat ce urmează să facă românii care lucrează, studiază ori doresc să viziteze Marea Britanie, după BrexitFOTO: Facebook/Dan Mihalache

Brexit. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a făcut, recent, câteva declarații despre ce se va întâmpla cu românii din Regatul Unit după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Oficialul a explicat ce urmează să facă cei care lucrează, studiază ori doresc să viziteze această țară.

Sunt circa 430.000 de români care lucrează ori studiază în Marea Britanie. Aceștia și famiile lor din România sunt îngrijorate că după Brexit viața lor se va schimba.

Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a explicat pe pagina oficială de Internet tot ce trebuie să știe românii despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: „Primul element pe care aș dori să-l menționez şi care frământă pe foarte mulți dintre concetățenii noștri este că, în ceea ce privește regimul liberei circulații, cel puțin deocamdată, până la 31 decembrie, nu se schimbă nimic. Deci, e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta, în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect. În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile - dreptul la muncă, dreptul la asistență socială - eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice pentru ‘settled status sau 'pre-settled' (n.r. cerere de rezidență/ prerezidență). Ca să fiu mai clar este vorba de un tip de rezidență. Statutul de rezident 'settled' se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de presettled se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statutul de rezident”, a explicat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. Data pentru depunerea acestor cereri este tot 31 decembrie 2020.

Românii, sfătuiți să ceară rezidență până la sfârșitul anului

Românii mai au timp să se înregistreze până la 31 decembrie pentru statutul special. „Calendarul este destul de simplu, anume că pe parcursul acestui an, regimul de circulaţie, dreptul la muncă, dreptul la învăţătură rămân neschimbate. Românii pot în continuare să vină în Marea Britanie, până la 31 decembrie 2020, în aceleaşi condiţii ca şi până acum, urmând ca perioada de înregistrare efectivă să se prelungească până la 30 iunie 2021, urmând ca, probabil după acea dată, să intre sub un regim de imigrare diferit de cel care exista”, a declarat Dan Mihalache pentru Agerpres.

Ce se va întâmpla cu tinerii aflați la studii în Marea Britanie

Sunt peste 9.000 de elevi și studenți care studiază în Marea Britanie. „Este foarte limpede că, în ceea ce îi priveşte pe cei care au intrat în acest sistem până la momentul Brexitului, aceştia îşi vor continua studiile fără nici un fel de schimbare de statut. Probabil, va fi interesant de văzut în ce măsură pe viitor, în încheierea acestei perioade de tranziţie, condiţiile de ordin financiar vor rămâne aceleaşi. Cred că va exista o presiune a universităţilor pentru a menţine un sistem destul de atractiv şi flexibil, pentru că universităţile sunt în Marea Britanie o «industrie» destul de puternică şi o restrângere a numărului de studenţi europeni ar afecta totuşi activitatea acestora”, a mai spus Dan Mihalache, pentru Agerpres.

 Prin declarațiile sale cu privire la Brexit, ambasadorului României la Londra a încercat să răspundă tuturor întrebărilor care vin din partea celor ce locuiesc în Regatul Unit și care sunt destul de îngrijorați cu privire la statutul pe care îl vor avea începând cu 1 februarie. 

Citește și:

Brexit. Marea Britanie, ultima zi în Uniunea Europeană

Ce se va întâmpla după 31 ianuarie când Marea Britanie iese din UE? Mai putem intra doar cu buletinul în Regatul Unit?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net