Bunicuța karatistă: «Pentru mine e un miracol. Mă simt ca la 20 de ani»
Bunicuţa karatistă din Târgovişte, Luminiţa Mihai (61 de ani), a obţinut centura galbenă în arte marţiale mixte, iar în cel mult trei ani vrea să o câştige pe cea neagră şi să devină antrenor. Pensionara i-a uimit şi pe italieni cu pregătirea ei fizică.
În timp ce prietenele ei de 61 de ani îşi tratează bolile sau îngrijesc nepoţi, Luminiţa Mihai a luat centura galbenă la o categorie de MMA, în urmă cu o lună, la Bucureşti. În aceeaşi perioadă a fost şi în Italia, unde un sensei italian a fost impresionat de antrenamentele ei, motiv pentru care i-a acordat o diplomă de membru onorific. “Am fost la fata mea în Italia. Ea face judo. N-au vrut să mă primească iniţial, dar am stat pe margine şi, după ce am stat de vorbă cu ei, m-au invitat ei. Am făcut puţină încălzire, m-am bătut cu doi băieţi şi apoi mi-au dat o diplomă de membru onorific la judo”, declară femeia pentru adevarul.ro. Bunicuţa şi-a propus ca în cel mult trei ani să fie deţinătoarea centurii negre.
Durerile au împins-o spre sport
Luminiţa, fostă sudoriţă, s-a apucat de sport în urmă cu patru ani. Se îngrăşase prea mult, spune ea, şi avea şi probleme de sănătate, discopatie lombară, dureri la genunchiul stâng şi la o gleznă. Acum a ajuns să poată face 100 de sărituri coreene şi să poată alerga la un semimaraton (21 km). Pe 24 iunie este aşteptată la un cros de 10 km, în Spania, în condiţii de traseu de munte, la care sunt aşteptate peste 500 de femei. Până atunci, însă, va alerga la a treia ediţie a Semimaratonului de la Târgovişte, de 21 km, cursă care durează două ore şi 40 de minute. Luminiţa îi îndeamnă pe toţi să facă sport, indiferent de vârstă, pentru că mişcarea înseamnă sănătate şi fericire. “Mişcarea face bine. Pentru mine e un miracol ce se întâmplă. Eu mă antrenez cu pensionarii la club marţea şi joia de la 15.00-16.30, iar de la 17.00 la 18.00 fac antrenament cu fetele mele. Le spun tuturor pensionarilor să vină la sală, e atât de frumos. Eu, pe lângă condiţia fizică mi-am recăpătat şi un tonus excelent, râd mult, glumesc”, mărturiseşte ea.
E o diferenţă ca de la cer la pământ între pensionarii din străinătate şi cei din România, crede sportiva.“Mă duc prin Spania sau Italia pentru că am nepoţii acolo, intru în sălile de sport şi văd că sunt pline de pensionari. Toţi sunt veseli, glumesc, se îndeamnă la mişcare. Ai noştri îi auzi că vorbesc numai de medicamente, de tratamente, de ce le-a găsit doctorul la analize”, mai spune ea. “Ne mai lovim, mai facem întindere la genunchi, trec vreo 3-4 luni până te vindeci. Eu mă simt ca la 20 de ani pentru că sunt vioaie. Corpul e corp şi peste el trec anii, dar starea de spirit o poţi modela tu”.