Cadavrele unor chinezi torturaţi, expuse la muzeu?
Expoziţia de cadavre de la Muzeul “Antipa” a stârnit deja vâlvă, cu toate că nu şi-a deschis încă porţile pentru vizitatori. O organizaţie din România cere “blocarea acestui spectacol macabru şi degradant”, pe motiv că trupurile umane expuse ar putea aparţine, de fapt, unor deţinuţi chinezi torturaţi şi executaţi în închisori.
Premieră în România! 200 de exponate, copuri umane reale, care au fost conservate prin tehnica plastinaţiei ,ajung şi la Bucureşti după ce au făcut înconjurul lumii. Expoziţia "The Human Body" este aşteptată cu mare interes de români, lucru dovedit de faptul că în doar două zile, biletele reduse cu 20% s-au vândut ca pâinea caldă. Există însă şi o organizaţie, Provita Media, care a venit cu atacuri dure împotriva muzeului-gazdă al expoziţiei.
Transformarea unui organism uman într-un exponat plastinat durează mai mult de un an
Printr-o scrisoare adresată conducerii de la "Antipa", asociaţia "Provita Media" invocă lipsa de etică a organizatorilor, dar şi intenţia unei afaceri profitabile, având în vedere preţurile biletelor, cuprinse între 32 şi 60 de lei.
Vizitatorii vor putea învăţa puţin din anatomia umană, analizând muşchii şi oasele exponatelor
Deşi expozanţii susţin că trupurile umane sunt ale unor persoane decedate necunoscute, organizaţia a adus argumente care îi contrazic. Reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale au exemplificat cu câteva articole apărute în presa străină de-a lungul timpului, că trupurile umane expuse şi conservate nu ar fi fost nerevendicate, ci ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi torturaţi şi executaţi.
Cadavrele sunt perfect conservatepentru că au fost tratate cu cauciuc siliconic lichid
Totodată, asociaţia cere "blocarea acestui spectacol macabru şi degradant".În replică, expozanţii declară că trupurile au fost individual examinate în SUA de medici profesionişti, care au constatat că moartea a survenit din cauze naturale, eliminând astfel orice posibilitate ca aceste corpuri să fi suferit traume sau abuzuri asociate cu tortură sau executare.
«Nu ţi-e dat să vezi cadavre conservate în fiecare zi»
Expoziţia care a fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întreaga lume, va fi deschisă publicului bucureştean din 22 martie şi va putea fi vizitată până pe 30 iunie, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 - 20.00. Biletele pentru adulţi costă 50 de lei în cursul săptămânii şi 60 de lei în weekend.
Pensonarii şi studenţii plătesc 40 de lei, respectiv 50 de lei în weekend, iar copiii (7-18 ani) plătesc 32 de lei în cursul săptămânii şi 40 de lei în weenkend. Copiii mai mici de 7 ani pot intra gratuit.
Prin plastinaţie, ţesutul uman este conservat prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Procedeul propriu-zis se realizează prin retragerea sub vid a apei şi grăsimilor din ţesuturi, întregul corp păstrând astfel elasticitatea, iar mirosurile fiind excluse. Rezultatul final este un organism uman cauciucat.