Calendar ortodox 2019, 25 mai. Sărbătoarea zilei. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului
A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului este prăznuit la data de 25 mai în calendarul ortodox. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan este sărbătoare sfinţii zilei pomenită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 25 mai.
A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului este sărbătorită la 25 mai. În Sfânta Evanghelie stă scris că Irod a poruncit tăierea capului lui Ioan cu prilejul unui ospăţ prilejuit de ziua sa de naştere iar porunca a dat-o la cererea Salomeii îndemnată de mama ei, Irodiada. După cum se ştie Ioan îi mustra în gura mare pentru viaţa imorală a celor doi, deoarece Iodiada era soţia fratelui lui Irod. Când Irod îi promite Salomeei că-i va îndeplini orice dorinţă după ce aceasta dansase lasciv şi provocator la petrecere, Irodiada i-a spus fiicei sale să-i ceară capul Profetului Ioan Botezătorul, pe o tipsie. După decapitare Irod a dat uenicilor lui Ioan numai trupul, capul a fost îngropat în curtea palatului. A fost dezgropat de sfânta Ioana, servitoare la palat, şi îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului într-un vas de lut. Un om bogat şi onorat în înalta societate a trecut la Hristos, s-a lepădat de tot şi s-a făcut pusnic şi a luat numele de Inochentie . Când căuta Inochentie să-şi facă chilie, săpând pământul a găsit sfântul cap, l-a cinstit cu evlavie şi l-a îngropat la loc. Capul a rămas acolo până în vremea Împăraţilor Cosntantin şi Elena când s-a dorit ridicarea unei biserici în acel loc. Atunci a avut loc a doua descoperiere. În timpul disputelor iconoclaste, când lupta se ducea şi împotriva sfintelor moaşte, capul a fost îngropat la Comane în vas de argint. Un preot l-a găsit şi a dat de veste iar sfântul Ignatie l-a adus la Constantinopol în anul 860, în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de a treia aflare şi cea din urmă aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Troparul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap
Glasul al 4-lea
Ca pe o dumnezeiască vistierie ascunsă în pământ, Hristos a descoperit capul tău nouă, Proorocule şi Înaintemergătorule; deci toţi adunându-ne întru aflarea lui, cu cântări de Dumnezeu grăitoare pe Mântuitorul lăudăm, Cel Ce ne mântuieşte pe noi din stricăciune cu rugăciunile tale.
Condacul Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap
Glasul al 8-lea
Împlinind rânduiala cea pentru noi, şi pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărţit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră.
Stâlpul cel luminos şi dumnezeiesc, care s-a arătat în lume, sfeşnicul cel mergător înaintea Soarelui, arătând în toate marginile lumii luminatul şi cinstitul său cap, sfinţeşte pe cei ce cu credinţă se închină lui, şi strigă: înţelepte Botezătorule al lui Hristos, miluieşte-ne pe noi pe toţi.
La 25 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Mucenic Celestin;
- Sfântul Cuvios Olvian.