Calendar ortodox 2020, 19 aprilie. Sărbătoarea zilei. Hristos a Înviat! Învierea Domnului, Sfintele Paşti

Ultima actualizare:

    Învierea Domnuluiicoană de Mihai Coman
Învierea Domnuluiicoană de Mihai Coman

Hristos a Înviat! Învierea Domnului este prăznuită în anul 2020 la data de 19 aprilie în Calendarul ortodox. Învierea Domnului este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 19 aprilie.

Hristos a Înviat! Cuvintele preotului din noaptea învierii, “Veniţi de luaţi lumină!” şi cântarea: “Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte cu inimă curată să Te slăvim” sunt semnalul bucuriei Învierii. Mai apoi, după citirea Evangheliei se cântă laitmotivul Săptămânii Luminate “Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este centrul credinţei noastre. Evenimentul învierii este îmbrăcat ca o haină întreaga lucrare de răscumpărare a umanităţii care s-a îndepărtat de Dumnezeu prin căderea omului în păcat. Dumnezeu întrupat în om după ce s-a golit pe sine de întreaga sa slavă se coboară în iad unde sălăşuiau toţi morţii de la Adam şi Eva şi până în acel moment, dar nu ca un om care primeşte pedeapsa morţii ci ca un Dumnezeu care ducând în acele locuri uitate lumina învierii sparge uşile iadului şi îi scoate de acolo pe toţi cei ce cred în el.Învierea Domnului este o Taină pe care noi cu mintea noastră limitată de oameni nu o putem pătrunde sau înţelege pe deplin. Putem înţelege că învierea constă prin învierea trupului în unirea sa cu sufletul şi prin lucrare dumnezeiască Iisus, Fiul Omului, a înviat din morţi. Învierea este un fapt, este o realiate, o întâmplare care a avut loc şi evangheliştii care au fost martori o povestesc ca atare, fără să o explice sau să facă aprecieri.

Rânduiala Ceasurilor Sfintelor Paști

În ziua praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în toată săptămâna luminată care urmează Învierii, şi în ziua de miercuri de dinaintea înălţării Domnului la ceruri, în loc de rugăciunile de dimineaţă şi cele de seară se citesc aceste Ceasuri.Pentru rugăciunile sfinţilor părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le. (de trei ori)Învierea lui Hristos văzând, să ne închinăm Sfântului Domnului Iisus, Unuia Celui fără de păcat. Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim; că Tu eşti Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu ştim, numele Tău numim. Veniţi, toţi credincioşii, să ne închinăm Sfintei Învierii lui Hristos, că iată a venit prin Cruce, bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea Lui, că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a călcat. (de trei ori)Apoi se citește IPACOI, glasul al 4-lea:Venind mai înainte de zori cele ce au fost cu Maria şi găsind piatra rasturnată de pe mormânt, auzit-au de la înger: Pentru ce-L căutaţi printre morţi, ca pe un om, pe Cel ce este întru lumina cea pururea fiitoare? Vedeţi giulgiurile cele de îngropare! Alergaţi şi vestiți lumii că S-a sculat Domnul, omorând moartea, că este Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce mântuieşte neamul omenesc.Apoi CONDACUL, glasul al 8-leaDe Te-ai şi pogorât în mormânt, Cela ce eşti fără de moarte, dar puterea iadului ai zdrobit şi ai înviat ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, zicând femeilor mironosiţe: Bucuraţi-vă! și Apostolilor Tăi pace dăruindu-le, Cel Ce dai celor căzuţi ridicare.Și aceste tropare:În mormânt cu trupul, în iad cu Sufletul, ca un Dumnezeu, în Rai cu tâlharul şi pe scaun ai fost, Hristoase, cu Tatăl şi cu Duhul, toate umplându-le, Cel ce eşti necuprins.Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.Ca un purtător de viaţă, ca un mai înfrumuseţător decât raiul, cu adevărat şi mai luminat decât orice cămară împărătească s-a arătat, Hristoase, mormântul Tău, Izvorul Învierii noastre.Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.Ceea ce eşti locaş sfinţit dumnezeiesc al Celui Preaînalt, bucură-te! Că prin tine s-a dat bucuria, Născătoare de Dumnezeu, celor ce strigă: Binecuvântată eşti tu între femei, Ceea ce eşti cu totul fără prihană, Stăpână.Apoi: Doamne miluieşte (de 40 de ori)Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, Care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le (de trei ori).

Calendar ortodox 2020, 19 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios loan Paleolavritul

Locaşul Cuviosului Hariton sau Lavra Veche se afla în pustiul Palestinei cel mai aproape oraş fiind Ierusalimul, şi era prima lavră construită de sfântul Hariton. În acea larvă şi-a găsit loc de nevoinţă şi Cuviosul Ioan care s-a lipit de Dumnezeu încă din tinereţe dăruindu-i inia sa plină de dragoste aşa cum este scris: “Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este”. El a luat crucea grea a vieţii monahiceşti şi a trecut cu vederea plăcerile lumii deşarte şi mândria şi-a părăsit locurile părinteşti mergând să se nevoiască în Ţara Sfântă. Pentru că a arătat multă sârguinţă în în înfrânarea patimilor trupeşti şi pentru viaţa lui îmbunătăţită a fost învrednicit de pustnicii cei de demult cu dregătoria preoţească. Viaţa pe care o ducea, rugăciunile de toată noaptea, nevoinţele de multe feluri şi posturile lungi l-au subţiat atât de tare că în ochii lor părea un înger pământesc. A dus o viaţă desăvârşită şi îndelungată, plăcută lui Dumnezeu şi când s-a dus la Domnul sufletul lui a fost luat de îngeri şi dus în Împărăţia Cerurilor. I se mai spune Ioan al “peşterii celei vechi” deoarce în lavra în care s-a nevoit era înainte peşteră de tâlhari. Sfântul Hariton a fost făcut captiv de tâlhari şi legat în acea peşteră, dar a fost dezlegat prin minune iar tâlharii au murit toţi după ce au băut vin otrăvit cu venin de şarpe. Aşa că a găsit în acea peşteră toată comoara tâlharilor, aur şi alte bogăţii, şi de aceea a chemat fraţii şi a zidit acolo mănăstire, iar Cuviosul Ioan s-a nevoit, în acea peşteră veche şi a slujit în biserică, de aceea a primit numele "al peşterii celei vechi".

Troparul Sfântului Cuvios Ioan de la Lavra Veche

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

La 19 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul mucenic Pafnutie;
  • Sfinţii Socrat şi Dionisie;
  • Sfântul Agatanghel;
  • Preacuviosul Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net