Calendar ortodox 2021, 22 noiembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniță Cecilia, Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia

Ultima actualizare:

    Sfânta Muceniță Ceciliafoto: Doxologia.ro
Sfânta Muceniță Ceciliafoto: Doxologia.ro

Sfânta Muceniţă Cecilia şi Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia sunt prăznuiţi la data de 22 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Cecilia şi Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 22 noiembrie. Zi de post.

Sfânta Muceniță Cecilia și cei împreună cu dânsa, Sfinții Mucenici Valerian, Tivurtie și Maxim

Sfânta fecioară Cecilia s-a născut la Roma într-o familie de cetăţeni bogaţi şi cinstiţi. Ea a crezut în Hristos când a auzit propovăduirea sfintelor Evanghelii şi s-a jurat să-şi păstreze fecioria şi să nu se mărite, închinându-se mirelui, Iisus Hristos. Părinţii au logodit-o cu forţa şi o împodobeau cu bijuterii şi o îmbrăcau cu haine de preţ, dar ea pe dedesubt era îmbrăcată cu o haină de păr şi în inimă îl avea pe Hristos la care se ruga neîncetat ca să trimită un înger să-i păzească fecioria. În ziua nunţii i-a spus în taină soţului său, Valerian, adevărul, că un înger fecioria îi păzeşte. El a cerut să vadă îngerul şi ea i-a spus că nu-l poate vedea decât dacă se botează întru dreapta credinţă.  El a mers la fericitul episcop Urban care l-a învăţat Evanghelia şi l-a botezat, iar apoi el s-a întors la cea pe care o dorea soaţă. Numai că acum a văzut pe îngerul care stătea lângă ea, neasemuit de frumos şi de strălucitor şi acesta le-a pus pe cap o cunună de flori albe şi le-a cerut să le păzească. Valerian atât de mult îl iubea pe fratele său, Tivurtie, că i-a arătat şi lui dreapta credinţă şi acesta s-a botezat şi din păgân a devenit credincios. Când au fost prinşi de prigonitori ei şi-au mărturisit dreapta credinţă şi au îndurat toate chinurile la care au fost supuşi şi apoi daţi pe mâna lui Maxim ca acesta să-i taie. Dar, el i-a luat acasă şi i-a îngrijit,  a primit şi el credinţa creştinească împreună cu slujiori de-ai săi. Apoi Sfinţii Valerian, Tivurtie şi Maxim au primit coroana muceniciei şi Sfânta Cecilia s-a îngrijit de îngroparea lor. Când ea a fost dusă la judecată şi a fost întrebată de sursa puterii ei ea a răspuns “conştiinţa curată şi credinţa neîndoielnică”. A fost chinuită cu foc şi fum trei zile şi trei nopţi apoi călăul a vrut să-i taie capul cu sabia. A lovit de trei ori dar nu a reuşit să-i taie capul. Credincioşii au adunat sângele cu buretele iar sfânta a mai trăit trei zile întârind în credinţă pe cei apropiaţi.

Troparul Sfintei Muceniţe Cecilia

Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Cecilia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Cecilia

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă. 

Pe Sfânta Cecilia, care s-a făcut mireasă lui Hristos de bună voie şi şi-a împodobit inima cu virtuţi, cu sfântă cuviinţă să o lăudăm mulţimea credincioşilor. Că ea a ruşinat semeţia lui Almachie, strălucind ca soarele în mijlocul celor ce o căutau şi după aceea s-a arătat celor de pe pământ Dumnezeiesc sprijin, întărind credinţa.

Sfinții Apostoli Filimon, Arhip și Apfia au fost ucenici ai sfântului Apostol Pavel şi au pătimit pentru Hristos de la păgânii greci în Kolasia, în vremea împăratului Nero. Când prigonitorii au năvălit în biserică peste credincioşii care se rugau, toţi sau speriat şi au fugit doar Filimon Arhip şi Apifia şi-au văzut liniştiţi de rugăciune. Păgânii i-au legat şi i-au dus cu forţa la Artoklis, care era brutarul Efesului.  Sfântul Arhip a fost bătut şi străpuns cu cuţitele. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă şi apoi omorât cu pietre. Sfânta Apifia a fost şi ea chinuită şi ucisă cu pietre, printre martori la martiriul lor fiind şi copii. 

Troparul Sfinţilor Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia

Glasul al 3-lea

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia

Glasul al 4-lea 

Sfinţite Apostole al lui Hristos Filimon, pe cei ce cu credinţă săvârşesc astăzi preasfântă pomenirea ta, izbăveşte-i pe toţi de tot felul de ispite şi de necazuri.

La 22 noiembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Maxim Capelarie;
  • Sfinţii Mucenici Marcu, Ştefan şi a altui Marcu;
  • Chinuirea Sfântului Mucenic Procopie, cel din Palestina;
  • Sfântul Mucenic Menignu Piuarul;
  • Preacuviosul Parintele nostru Avva;
  • Sfinţii Hristofor şi Eufimia;
  • Sfinţii Talaleu şi Antim;
  • Sfântul Tadeu;
  • Sfinţii Mucenici Agapion, Sisinie şi Agapie;
  • Sfântul Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net