Calendar ortodox 2021, 24 aprilie. Sfinții zilei. Sâmbăta lui Lazăr. Sfintii Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures
Sâmbăta lui Lazăr. Sfintii Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș sunt sărbătoriți la 24 aprilie în Calendarul Ortodox. Sfintii Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif sunt sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 24 aprilie. Zi de post.
Sâmbăta lui Lazăr este sâmbăta de dinainte de Florii. Biserica ortodoxă sărbătoreşte în această zi ca pe o promisiune a vieţii de apoi. Învierea lui Lazăr este un arhetip al învierii de la sfârşitul lumii. Dacă Iisus a putut învia un mort de patru zile care începuse să şi miroasă este clar că poate învia şi pe oamenii ai căror trupuri s-au descompus după ce sufletul le-a părăsit. Este sâmbăta de dinainte de Săptămâna Patimilor. Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor fac legătura dintre Postul Mare şi Săptămâna Patimilor.
Troparul Intrării Domnului în Ierusalim
Glasul 1
Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințând-o, pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând, Ție, Biruitorului morții, strigăm: Osana Celui dintru înălțime! Bine ești cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului."
Condacul Intrării Domnului în Ierusalim
Bucuria lui Hristos, adevărul, lumina, viața și învierea lumii celor de pe pământ S-a arătat cu a Sa bunătate și S-a făcut chip învierii, dând tuturor dumnezeiască iertare.
Sfintii Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș
Sfintii Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș au luptat pentru păstrarea credinței strămoșești apărând credința ortodoxă de ofensiva calvină și au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.
Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost înscăunat mitropolit al Ardealului când avea 40 de ani în anul 1640 și a păstorit numai trei ani. El s-a născut în anul în care Mihai Viteazu unea pentru prima oară cele trei principate românești într-o familie de dreptcredincioși. Copil fiind a mers la mănăstirea Putna pentru a învăța carte și acolo a deprins tehnica caligrafiei dar și a zugrăvitului chipurilor de sfinți. Pentru viața bună pe care o ducea și pentru vrednicia sa a fost ales să fie mitropolit, a fost arhiereu la Târgoviște și instalat mitropolit la Alba Iulia. După trei ani de vrednică slujire, principele Gheorghe Rakoczi a vrut să-l oblige să împarte un catehism calvin printre credincioșii ortodocși. Pentru că a refuzat cu îndărătnicie a fost aruncat în închisoare pentru nouă luni iar când a fost eliberat s-a retras la Mănăstirea Putna unde a rămas până a trecut la Domnul.
Sfântul Sava Brancovici a fost de neam sîrbesc de prin părțile Timișoarei el s-a călugărit la Târgoviște și a ajuns mitropolit al Ardealului în anul 1656. În acele vremuri continuau presiunile asupra românilor pentru a renunța la credința strămoșească, deși era de alt neam nu a fost de acord ci îi sprijinea și îi ajuta cum putea refăcând bisericile și dându-le alinare. . A fost aruncat în închisoare în anul 1680 unde a putrezit trei ani. A fost eliberat dar nu se mai știe ce s-a întâmplat cu el după aceea.
Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a fost hirotonit preot în Jolkiev, în Polonia, de către Dosofei al Moldovei și a luptat împotriva trecerii românilor cu forța la catolicism. Și el a fost aruncat în închisoare dar nu se știe exact pentru cât timp. Se știe că a încercat să reîn scaunul episcopal dar i s-a refuzat acest drept. A trecut la domnul în jurul anului 1711.
Troparul Sfintilor Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif
Mărturisitori ai Ortodoxiei și buni arhipăstori ai Bisericii lui Hristos, îndreptători ai poporului, Preafericiți Ierarhi purtători de biruință, Iorest și Sava, cei ce v-ați învrednicit de cununa vieții, rugați-vă Domnului să mântuiască sufletele noastre.
La 24 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți
- Sfântul Mucenic Sava Stratilatul;
- Sfânta Cuvioasă Elisabeta;
- Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin;
- Sfinții Mucenici Eusebie, Neon, Leontie și Longhin;
- Sfântul Mucenic Duca.