Calendar ortodox 2021, 7 mai. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii. Arătarea Semnului Sfintei Cruci

Ultima actualizare:

    Izvorul Tămăduiriifoto: Doxologia.ro
Izvorul Tămăduiriifoto: Doxologia.ro

Izvorul Tămăduirii și Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim sunt prăznuite la data de 7 mai în calendarul ortodox. Izvorul Tămăduirii și Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim sunt între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 7 mai. Harți

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii ţine trează în memoria noastră o minune care s-a întâmplat la un izvor prin mijlocirea şi cu ajutorul Maicii Domnului nostru pentru că Maica Domnului este Izvorul Apei vieţii. Sărbătoarea este dedicată Fecioarei Maria de Dumnezeu nescătoare şi este legată de sărbătoarea Învierii. Pentru că a născut pe Iisus, Maria a devenit şi mama noastră şi aşa cum şi-a jucat rolul de mamă pentru Hristos Dumenzeu la fel îşi îndeplineşte rolul de mamă pentru noi credincioşii creştini. 

Vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii şi are loc sfinţirea apei cu care se stropesc bisericile, casele şi oamenii. 

Cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) a întâlnit în pădure, în timp ce se plimba în apropierea Constantinopolelui, un bătrân orb care a cerut un pic de apă şi îndrumare până în oraş. Când Leon căuta un izvor de apă, a auzit vocea Maicii Domnului care-i spunea să caute apa în mijlocul pădurii şi cu acea apă tulbure să-l ostoiască setea bătrânului şi să-i spele faţa. Leon a ascultat vcocea şi a făcut întocmai, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns Împărat al Bizanţului, Leon a construit lângă acel izvor o biserică care a fost distrusă de turci, la 1453, când au cucerit Constantinopole. De-a lungul timpului apa izvorâtă din acel loc pe mulţi a vindecat de diferite boli iar în secolul al VI-lea chiar pe împăratul Iustinian cel Mare (527-565) care suferea de o boală grea, a băut apă din acel izvor şi s-a tămăduit pe loc. 

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului, cinsteşte titulatura de “Theotokos” adică de “născătoare de Dumnezeu” care-i este atribuită. Sinodul al III-lea ecumenic a arătat că Fecioara Maria este cu adevărat Miaca Dumnezeului Nostru. În cultul ortodox fecioara Maria este Preasfânta, Preacurata, Preabinecuvântata, Slăvita Stăpâna Noastră, de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioară Maria. Acest lucru demonstrează că Iisus din Nazaret, fiul Mariei este Domnul nostru Iisus Hristos, Care este Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, aceste două firi, divină şi umană, fiind unite într-o singură Persoană a Sfintei Treimi, Dumnezeu Fiul.

Maica Domnului ocupă loc ales şi cu totul aparte în credinţa ortodoxă fiind cinstită cu supravenerare sau după cuvântul grecesc “hiperdulia”.

Calendar ortodox 2021, 7 mai. Sfinţii zilei. Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim

După moartea primului împărat creştin, binecredinciosul şi dreptul împărat Constantin cel Mare, tronul a fost de cel mai vârstnic fiu al lui Constantie. Acesta a căzut în plasa ereziei lui Arie şi a adepţilor acestuia care încă mai tulbura biserica lui Hristos. În dimineaţa zilei de 7 mai 351 a apărut pe cer un semn în formă de cruce luminoasă care strălucea mai tare ca soarele  şi a stat vreme de şapte zile deasupra Ierusalimului. Crucea a stat deauspra Golgotei, Dealul Căpăţânii pe care a fost răstignit Hristos şi avea o dimensiune de aproximaiv 9 kilometri, iar braţele crucii erau egale. Creştinii au alergat la biserică ca să-l preamărească pe Iisus Hristos dumnezeul nostru, iar păgânii, necredincioşii, vrăjmaşii şi hulitorii dumnezeirii lui Hristos s-au umplut de ruşine văzând cât de mare este slava lui Hristos.  Prin acest semn, minunat, Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului i-a scris împăratului îndemnândul să renunţe la erezie şi să se îndrepte spre dreapta credinţă şi i-a arătat că în Ierusalim mulţi păgâni şi evrei s-au botezat apropiindu-se cu pocăinţă de Hristos. 

Troparul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Chipul Crucii Tale acum mai mult decât soarele a strălucit, care de la Sfântul Munte până la locul Căpăţânii o ai întins, şi într-însa a Ta putere, Mântuitorule, ai luminat, printr-însa întărind şi pe bine credincioşii împăraţi, pe care îi şi mântuieşte totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Hristoase Mântuitorule, mântuieşte-ne şi pe noi.

Condacul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

O, de trei ori fericită şi preacinstită Cruce, pe tine lăudându-te şi închinându-mă ţie, acum mă sfinţesc; pe care Hristos înălţându-Se, a mântuit lumea. Deci întâmpină şi mă mântuieşte cu puterea ta şi din toate nevoile mă slobozeşte, ca să strig ţie: Bucură-te lemn fericit.

La 7 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Acachie;
  • Sfântul Mucenic Codrat;
  • Sfinţii Mucenici Rufin şi Satornin;
  • Cuviosul Ioan Psihaitul;
  • Sfântul Mucenic Maxim;
  • Sfântul Nil Sorski.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada1 jpeg
cascada danemarca jpg
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
animale los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net