Calendar ortodox 2022, 10 august. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul

Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul este prăznuit la data de 10 august în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 august. Zi de post.

Sfântul Mucenic Laurențiu (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Laurențiu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 10 august. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul

Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul a fost unul din diaconii papei Sixt în vremea domniei împăratului Deciu, într-o vreme când a fi episcopul Romei însemna moarte sigură. Când Sixt a fost prins și întemnițat îi avea alături pe diaconii Felichisim și Agapit iar Laurențiu a aflat și a mers la Sixt și dorea să se predea să sufere împreună. Dar papa nu l-a lăsat ci l-a însărcinat să împartă averea bisericii săracilor spunându-i că va veni și vremea suferințelor lui.

Sfântul Laurențiu a făcut ascultare împărțind bani și ajutând pe cei săraci și pe cei aflați în nevoie tămăduindu-i și de suferințele trupești. El a vindecat pe văduva Chiriachi dar și pe orbul Crischentie și a împărțit vistieria bisericii până la cel din urmă argint. Apoi s-a întors la papa Sixt care îndura cu credință tortura și i-a strigat că a împărțit comoara. Când a auzit împăratul de comoară a dat ordin să fie capturat și închis până spune unde e comoara. Era în temniță un elin, pe nume Luchilie, care-și pierduse vederea de când era închis, și i-a cerut sfântului Laurențiu să-l boteze.

După ce sfântul a binecuvântat apa și l-a botezat în numele Sfintei Treimi, proaspătului creștin i s-au luminat ochii și a început a vedea și a aduce slavă lui Dumnezeu. Vorba sa dus și mulți orbi veneau acum la Laurențiu să se boteze iar asta se petrecea sub ochii uimiți ai temnicerului Ipolit, care a văzut și a înțeles și în cele din urmă a cerut să fie botezat și el și familia lui. Împăratul îi tot cerea lui Laurențiu comoara și l-a dat în grija lui Ipolit pentru a o aduce. Cei doi au adunat toți săracii miluiți de Laurențiu și i-au adus în fața împăratului, care s-a mâniat tare de o așa sfidare.

L-au torturat și l-au ars iar Sfântul cânta Psalmi și-i spunea împăratului că pentru el focul e briză răcoroasă dar pe el îl va chinui veșnic. și-a dat duhul zicând “Mulțumesc ție, Iisuse Hristoase, pentru că m-ai învrednicit să intru pe porțile Împărăției Tale".

Troparul Sfântului Mucenic Laurențiu Arhidiaconul

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Laurențiu, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Laurențiu Arhidiaconul

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Cu Foc Dumnezeiesc aprinzându-ți inima ta, focul patimilor până la sfârșit în cenușă l-ai întors, întărirea pătimitorilor, de Dumnezeu purtătorule, Mucenice Laurențiu. și în chinuri fiind, ai strigat cu credință: nimeni nu mă va despărți pe mine de dragostea lui Hristos.

La 10 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Iron, filosoful; 
  • Șase sfinți Mucenici care au murit în Vizie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
gelu duminica poveste de viata jpg
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net