Calendar ortodox 2022, august. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2022 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2022, ca să te poți pregăti pentru ele. 

cruci de Sorin Vintzeanu
cruci de Sorin Vintzeanu

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2022, luna august

Luna august are un trei mari praznice însemnat cu cruce roșie în calendar, Schimbarea la față a Domnului, 6 august, Adormirea Maicii Domnului, 15 august și Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 29 august. Primele două săptămâni ale lunii august sunt întotdeauna zile de post pentru cinstirea Adormirii Maicii Domnului.

Schimbarea la Față a Domnului: 6 August

La Schimbarea la față a Domnului, Hristos își arată chipul de slavă celor trei ucenici care-l însoțeau. Ei au văzut pe profeții Moise și Ilie care vorbeau cu Iisus despre ceea ce avea să urmeze. Ei s-au speria pentru că știau că nimeni nu-l putea vedea pe Dumnezeu și să trăiască. Iisus i-a liniștit și le-a poruncit să nu spună nimănui despre ceea ce au văzut decât după ce primirea patimilor, moartea și învierea Sa din morți. 

Adormirea Maicii Domnului: 15 August

Maica Domnului a primit vestea mutării la Fiul ei de la sfântul Arhanghel Gavril, același înger care-i dăduse și Bunavestire. De bucurie că își va revedea iubitul fiu Pururea Fecioara Maria a urcat pe muntele Măslinilor să se roage iar pomii aflați pe munte s-au aplecat în fața ei. După rugăciune s-a întors acasă și a pregătit patul și toate cele ce se cădeau și s-a așezat pe pat și și-a dat sufletul în mâinile Fiului ei. Orbilor le-a revenit vederea, ologii s-au vindecat și toate patimile au plecat de la cei pe care-i stăpâneau.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: 29 August

Sfântul Ioan a fost înaintea mântuitorului cu nașterea dar și cu moartea. El îl acuza pe Irod că și-a alungat soția legiuită și a luat-o de nevastă pe Irodiada, femeia lui Filip, fratele său.  Irodiada l-ar fi vrut mort pe Ioan dar lui Irod îi era frică de revolta poporului care-l vedea ca profet. Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat în fața lui Irod și a musafirilor acestuia iar regele i-a promis orice își dorește. Cea care va avea să dea numele femeilor de moravuri ușoare, la îndemnul mamei sale, a cerut capul profetului. În cele din urmă, după ce a fost tăiat în temniță, capul lui Ioan a fost  dus Irodiadei pe tipsie de aur. Aceasta îi înțepa limba cu acul pentru a-i pedepsi mustrările. Capul nu l-a dat ucenicilor pentru a-l îngropa cum se cuvine ci l-a îngropat în grădina palatului.

Sărbători cu cruce neagră în luna august, în Calendarul ortodox 2022

  • 5 august, ✝) Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț; 
  • 7 august, ✝) Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul și ✝) Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla;  
  • 11 august ✝) Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului;  
  • 16 august ✝) Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache; ✝) Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec; 
  •  17 august ✝) Sfântul Gheorghe Pelerinul;  
  • 30 august ✝) Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului;  ✝) Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei; 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net