Calendar ortodox 2022, 20 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este prăznuit la data de 20 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Ilie este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 20 iulie.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul (icoană de Gabriel Toma Chituc)
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul (icoană de Gabriel Toma Chituc)

Calendar ortodox 2022, 20 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Sfântul Ilie este cel mai îndrăgit proroc al Vechiului Testament printre ortodocșii români. A trăit în regatul de nord al lui Israel cu 800 de ani înainte de Hristos, în vremea regelui Ahab. Sfântul Ilie as fost ales ca voce a lui Dumnezeu pentru a îl certa pe regele Ahab și pe cei care-l urmau e calea rătăcită a închinării la Baal. Sfântul Ilie s-a retras în pustie și a fost hrănit timp de ani buni de un corb care-i aducea de mâncare. Pentru că-i era drag lui Dumnezeu acesta oprește ploaia timp de 3 ani și jumătate la rugămintea lui, pentru că prorocul credea că astfel îi va aduce pe credincioși pe cala cea dreaptă. Tot la rugămintea lui Ilie, Dumnezeu înmulțește uleiul și făina văduvei din Sareota și îl învie pe fiul ei pentru ca aceasta să aibă sprijin la bătrânețe. De față cu Ahab îi înfruntă pe preoții lui Baal care nu reușesc cu vrăjitoriile lor să aprindă jertfelnicul, dar la rugămintea lui Ilie, Dumnezeu trimite un stâlp de foc care arde jertfelnicul dar și pe vrăjitorii lui Baal. L-a simțit pe Dumnezeu ca un vânt liniștit pe când era în pustie s-a arătat la schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos n muntele Tabor. Sfântul Proroc Ilie nu a cunoscut moartea ci s-a înălțat la ceruri încă din viață, într-un car de foc , sub ochii ucenicului său Elisei. Povestea prorocului Ilie și a faptelor lui minunate este scrisă în cărțile Vechiului Testament numite Regi.

Troparul Sfântului Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

 Glasul al 4-lea

Cel ce a fost înger în trup, temeiul proorocilor, al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos, Ilie Măritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, gonește bolile și pe cei leproși curățește. Pentru aceasta și celor ce-l cinstesc pe dânsul le izvorăște tămăduiri.

Condacul Sfântului Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

 Glasul al 4-lea 

Proorocule și înainte văzătorule al lucrurilor celor mari ale lui Dumnezeu, Sfinte Prooroc Ilie cel cu nume mare, care cu cuvântul tău ai oprit norii cei curgători de apă, roagă pentru noi pe Unul, Iubitorul de oameni.

La 20 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ilie, patriarhul Ierusalimului; 
  • Sfântul Flavian al II-lea, patriarhul Antiohiei; 
  • Sfântul Ilie Chavchavadze (cel Drept), din Georgia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net