Calendar ortodox 2022, iulie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna iulie, conform Calendarului ortodox 2022, ca să te poți pregăti pentru ele. 

Sfântul Slăvitul Proroc Ilie (icoană de Ioan Popa)
Sfântul Slăvitul Proroc Ilie (icoană de Ioan Popa)

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2022, luna iulie

Luna iulie  are un singur praznic însemnat cu cruce roșie în calendar, Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, dar este o lună bogată în sfinții români, sau trăitori pe teritoriul țărilor române.

Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul: 20 iulie

Sfântul Ilie a fost profetul cel mai ascultat de Dumnezeu. Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul este cel mai drag și mai familiar creștinului din întreg Vechiul Testament și singurul profet trecut în calendar cu cruce roșie chiar dacă nu a scris nici o pagină. El a fost un profet, un mărturisitor fervent al adevărului relevat, viclenit și prigonit de semenii săi, aspru cu ceilalți dar mai ales cu sine însuși, mare făcător de minuni, model și exemplu pentru marii pustnici și monahi ai creștinătății.

El s-a născut în Tesba Galaadului, pe malul drept al Iordanului, și-a dus viața și a profețit în Samaria, în vremea sângerosului rege Ahab. Tatăl lui, Sovac, a avut o vedenie la nașterea copilului ce își va dedica lui Dumnezeu viața încă din fragedă pruncie.  Ilie este profetul ridicat de Dumnezeu pentru a apăra credința cea adevărată în timpul urâtei domnii a lui Ahab și al soției lui regina Izabela. Ilie, în ebraică Elijahu, înseamnă “Yahwe este Dumnezeu” sau “Domnul e adevăratul Dumnezeu” iar asta înseamnă că însuși numele lui este o mărturisire de credință. 

Sfântul profet Ilie și ucenicul lui Enoh, sunt singurii oameni care nu au cunoscut moartea ei fiind înălțați de Dumnezeu la cer încă din vremea vieții. Sfântul Ilie nu numai că a văzut înainte viitorul țării dar și i-a mustrat pe israeliții care se îndepărtaseră de Dumnezeu. Când profetul se plânge lui Dumnezeu că a rămas singurul credincios fidel acesta îi dezvăluie că mai sunt încă 7000 de evrei care nu s-au închinat la Baal. Ilie are curajul ca să-l certe pe Ahab pentru templul ridicat în cinstea lui Baal la îndemnul păgânei lui soții. Credința lui poate fi rezumată astfel: propovăduire fără compromisuri, dedicare totală și zel misionar.

Pe el nu îl interesează ce cred alții despre el ci ce crede Dumnezeu și consideră că nu este nimic de negociat cu referire la idoli. El demască înșelătoria și mărturisește adevărul spunând lucrurilor pe nume. Seceta care a lovit țara în vremea sa nu este decât necredința și îndepărtarea de Apa Vieții. Poporul vrea apă dar nu îl vrea pe Dumnezeu, cel care dă sens vieții noastre.

Pentru Ilie, ca și pentru Ioan Botezătorul, singura soluție este pocăința, întoarcerea la credință. Mesajul lui de atunci este valabil și astăzi: în Dumnezeu găsim tămăduire la toate problemele noastre, și nu trebuie să le căutăm la tot felul de șarlatani, guru, vrăjitoare, adepți ai sectelor contemporane care promit vindecarea rapidă a trupului și a sufletului și care nu se deosebesc cu nimic de preoții înșelători ai zeului Baal de odinioară. 

Sărbători cu cruce neagră în luna iunie, în Calendarul ortodox 2022

  • 1 iulie, Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți;  
  • 2 iulie, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare;
  • 5 iulie, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; 
  • 8 iulie, Sfinții Mucenici Epictet și Astion; 
  • 9 iulie, Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț; 
  • 12 iulie, Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos;  
  • 18 iulie, Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor; 
  • 21 iulie, Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche;  
  • 26 iulie, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș);  
  • 27 iulie, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon;
image
image
image
image
image
image
pensionar jpg
bebelus jpg
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net