Calendar ortodox 2020, 21 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Iulian din Tars

Sfântul Mucenic Iulian din Tars este prăznuit la data de 21 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Iulian din Tars e este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 21 iunie.

calendar ortodox 2020 21 iunie sf mc iulian din tars png
Sfântul Mucenic Iulian (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2020, 21 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Iulian din Tars

Sfântul Iulian s-a născut în cetatea Anazarvia, care era în acea vreme a doua cetate ca număr de creștini din Sicilia, fiind fiul unui senator roman, de credință păgân dar mama lui era creștină. După ce senatorul a murit, mama și-a luat copilul și s-a mutat în Tarsul Ciciliei unde l-a botezat în sfânta credință și l-a crescut cu frică de Dumnezeu și învățătură de carte.

Avea 18 ani când împăratul Diocleția a poruncit prigoană împotriva creștinilor, iar Iulian a fost prins și dus la judecata guvernatorului Marchian. Acesta l-a torturat cu cruzime, alteori îl păcălea cu îmbunare, alteiori îl amenința cu grozăvii și mai mari promițându-i că totul va înceta dacă va jertfi idolilor păgâni. Un an de zile a fost torturat și plimbat prin toate părțile Ciciliei, dar fericitul Iulian a rămas ca un diamant în credința lui în Hristos. Au prins-o și pe mama lui care-l urma pretutindeni pe unde-l ducea și au întemnițat-o alături iar el pentru a-l convinge să renunțe la Hristos, dar ea mai tare l-a întărit în credință și l-a încurajat să primească moartea ca pe o răsplată.

Cei doi au fost duși din nou la judecata guvernatorului, de data aceasta împreună dar împreună au slăvit pe Hristos iar pe idolii diavolești îi defăimau cu bucurie și fără de încetare. Fără milă au fost torturați amândoi, femeii i-au tăiat călcâiele și au alungat-o iar pe Iulian l-au băgat într-un sac împreună cu șerpi veninoși și apoi l-au aruncat în mare. Așa și-a primit coroana muceniciei Sfântul Iulian și sfânta lui maică.

Sfântul Iulian a fost scos de valuri la uscat și o văduvă dreptcredincioasă l-a dus în Alexandria și l-a îngropat cu cinste. Moaștele lui au fost mutate în Antiohia și Sfântul Ioan Gură de Aur i-a lăudat viața într-o omilie a sa, pe când trăia în Antiohia. 

Troparul Sfântului Mucenic Iulian din Tars

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Iulian, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Iulian din Tars

 Glasul al 4-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Pe ostașul cel nebiruit al dreptei credințe, pe Mucenicul Iulian toți cu credință să-l lăudăm astăzi și să strigăm către dânsul: roagă-te lui Hristos pentru noi toți.

La 20 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniți

  • Cuviosul Calist, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfântul Nicolae Cabasila; 
  • Sfântul Calist Angelicoudes.
1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
andrei balan webp
anca pandrea 1 jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula