Calendar ortodox 2022, 12 iunie. Sărbătoarea zilei. Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea, Rusaliile

Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită la data de 12 iunie în calendarul ortodox. Pogorârea Sfântului Duh este sărbătoarea zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 12 iunie. Praznic Împărătesc.

Pogorârea Sfântului Duh (icoană de Mihai Coman)
Pogorârea Sfântului Duh (icoană de Mihai Coman)

Calendar ortodox 2022, 12 iunie. Sărbătoarea zilei. Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea, Rusaliile

De Rusalii Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Duhului Sfânt asupra sfinților Apostoli ceea ce marchează începutul bisericii creștine, deoarece, în acea zi, după predica Sfântului Apostol Petru, 3000 de familii au fost convertiți punând bazele primei comunități creștine. După cincizecime apostolii au plecat fiecare încotro le-a căzut sorții și au răspândit cuvântul Domnului.

Praznicul este ultimul din seria pascală și se serbează întotdeauna la 10 zile după Înălțarea Domnului, care la rândul ei are loc la 40 de zile de la Înviere și este serbat în fiecare an încă din vremea sfinților apostoli. Începând din această zi se zice și rugăciunea “Împărate ceresc” care nu se spune în perioada de la Înviere până la Rusalii. Această rugăciune dedicată Sfântului Duh se rostește la începutul tuturor slujbelor și prin ea, fiecare credincios este îndemnat să trăiască în fiecare zi o cincizecime continuă, veșnică.

Cincizecimea adică 7 săptămâni câte șapte zile plus ziua praznicului arată desăvârșirea pogorârii. și în Vechiul Testament exista o sărbătoare a Cincizecimii care sărbătorea primirea Tablelor Legii de către Moise, în muntele Sinai. În prima săptămână după Rusalii, miercuri și vineri este harți, urmând rânduiala Învierii.

Tropar la Praznicul Cincizecimii

 Glasul al 8-lea

Binecuvântat ești, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce preaînțelepți pe pescari ai arătat, trimițându-le lor Duhul Sfânt și printr-înșii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, mărire ție.

Condac la Praznicul Cincizecimii

 Glasul al 8-lea

Când Cel Preaînalt, coborându-se, a amestecat limbile, atunci a despărțit neamurile; iar când a împărțit limbile cele de foc, atunci a chemat pe toți la o unire; și cu toți, ca într-un glas, slăvim pe Duhul cel Preasfânt.

Calendar ortodox 2022, 12 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare

Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare (foto: doxologia.ro)

Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare s-a nevoit în secolul al 4-lea în pustiul Egiptului. El a fost rodul dragostei părinților lui și a multor nopți de rugăciune. La 12 ani tatăl său l-a condus la mănăstire pentru a trăi după voia lui Dumnezeu.

Îndemnat și călăuzit de un înger a plecat în pustiu unde l-a găsit pe cuviosul Ieremia. Acesta l-a învățat ce înseamnă viața în pustiu și i-a arătat un loc de nevoință. Bătrânul îl vizita o dată pe an, dar după ce a trecut la Domnul nu l-a mai vizitat nimeni. A trăit în pustnicie 70 de ani, a îndurat căldura zile și frigul nopții și s-a luptat fără odihnă cu demonii și neputințele firii omenești. După luptele dramatice cu duhurile ispititoare ale întunericului și după ce inima lui s-a întărit definitiv în dragostea pentru Dumnezeu.

Când cuviosul Pafnutie cel Mare a ajuns la peștera lui Cuviosul Onufrie i-a spus că Dumnezeu l-a adus acolo special pentru a-l îngropa pentru că i se apropia ceasul și i-a mai spus că un înger i-a adus sfânta și dumnezeiasca împărtășanie în fiecare duminică în toată vremea nevoinței sale. Apoi s-a întins la pământ și a murit.

Cuviosul Pafnutie l-a îngropat în groapa săpată de doi lei iar apoi s-a întors la obștea lui și a povestit celorlalți frați viața minunată a cuviosului Onufrie. și a rămas în istorie drept exemplu pentru cei ce aleg sihăstria.

Troparul Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare

 Glasul al 4-lea

Dumnezeul părinților noștri, Care faci pururea cu noi după blândețile Tale, nu îndepărta mila Ta de la noi; ci pentru rugăciunile lor, în pace îndreptează viața noastră.

Condacul Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare

Glasul al 8-lea

Credința  lui Hristos primind ca o pavăză înăuntru în inima ta, puterile cele potrivnice le-ai călcat, mult-pătimitorule, și cu cununa cereasca te-ai încununat în veci.

Lumină înțelegătoare și cerească înlăuntrul în inima ta primind, vas prealuminat te-ai arătat nestricatei Treimi și har de tămăduiri ai primit, strigând: Aliluia.

La 11 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Petru Atonitul;
  •  Sfânta Muceniță Antonina; 
  • Sfântului Ioan ostașul; Sfântul Cuvios Zinon; 
  • Sfântul Cuvios Iulian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net