Calendar ortodox 2022, iunie. Sărbători religioase, sfinți, posturi
Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2022 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna iunie, conform Calendarului ortodox 2022, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:
Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2022, luna iunie
Luna iunie are cinci praznice însemnate cu cruce roșie în calendar, Înălțarea Domnului, Pogorârea Sfântului Duh - Cincizecimea, Sfânta Treime, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar este și o lună bogată în sfinții români, sau trăitori pe teritoriul țărilor române.
Înălțarea Domnului (Ziua eroilor): 2 iunie
Praznicul Înălțării Domnului este sărbătorit în fiecare an la 40 de zile de la Înviere. În anii 1999 și 2001, Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe române a hotărât ca în toate bisericile, mănăstirile și bisericile ortodoxe să se facă pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul timpului pe câmpurile de bătaie pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile: 12 iunie
În ziua Pogorârii sfântului Duh ni se aduce aminte că scopul vieții este deschiderea către împărăția lui Dumnezeu. Focul Duhului este frumos la prima vedere dar arde păcatele și distruge gândurile adunate în cele mai ascunse colțuri ale sufletului înălțâdul spre cer. Isus Hristos nu va fi uitat niciodată de cei ce-l iubesc iar șoapta Duhului Sfânt se aude blând în urechile celor care vor să o audă, Niciodată nu trebuie să uităm că suntem creștini.
Sfânta treime: 13 iunie
A doua zi după Rusalii se prăznuiește Lunea Sfântului Duh în toate bisericile ortodoxe. În calendarul românesc este trecut ca praznicul Sfintei Treimi, probabil sub influența bisericii catolice. La Sinodul II ecumenic din anul 381 de la Constantinopol a fost condamnată ca erezie învățătura lui Macedonie care considera Duhul Sfânt drept creație. Tot atunci s-au adăugat crezului articolele prin care se mărturisește că prucede de la Tatăl și că împreună cu tatăl și cu fiul este închinat și slăvit.
Nașterea sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele – Drăgaica): 24 iunie
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, alături de Nașterea Maicii Domnului sunt excepții în calendarul Ortodox. De obicei se comemorează data morții, atunci când este cunoscută, sau o dată din preajma morții sfântului atunci când este doar bănuită. În calendarul tradițional popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Drăgaica sau Sânzienele.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel: 29 iunie
Din cauză că cei doi au fost în temniță și l-au mărturisit pe Hristos ca fiu al lui Dumnezeu ei sunt și patronii sistemului Penitenciar din România. Ei sunt patroni ai celor care au greșit și pentru că ei la rândul lor au greșit. Petru s-a lepădat de Hristos iar Pavel i-a prigonit pe creștini.
Sărbători cu cruce neagră în luna iunie, în Calendarul ortodox 2022
- 2 iunie, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava;
- 4 iunie, Sfinții Mucenici: Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel;
- 22 iunie, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești;
- 24 iunie, Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana;
- 30 iunie, Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț.