Calendar ortodox 2022, 20 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Talaleu

Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit la data de 20 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Talaleu este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 20 mai. Dezlegare la pește.

calendar ortodox 2021 20 mai sf mc talaleu png
Sfântul Mucenic Talaleu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 20 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Talaleu

Sfântul Mucenic Talaleu a fost fiul arhiereului Veruchi și a fost crescut în bună credință. A învățat meșteșugul doctorilor și era milostiv și primitor încât primea la el în casă pe oricine îi cerea ajutorul. Avea milă de săraci și avea grijă de neputințele și de durerile lor. Deseori îi lua la el acasă unde-i îngrijea unde le slujea ca un rob.

Și deși erau vremuri în care împăratul Numerian (283-284) îi prigonea pe creștini, Sfântul Talaleu îl propovăduia cu îndrăzneală pe Hristos. Pe mulți a vindecat cu priceperea lui de doctor dar pe și mai mulți i-a ajutat cu harul pe care Dumnezeu l-a trimis asupra lui. A fost prins când căuta săraci să-i ajute și dus la judecător unde a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin.

L-au bătut cu biciul ca să se lepede de credința lui dar el mai tare se întărea, l-au chinuit cu foc și unelte  de tortură care mai de care mai înfiorătoare dar el tot îl mărturisea pe Hristos. Pentru că era marea agitată l-au pus pe o barcă și i-au făcut vânt în larg dar marea l-a purtat cât l-a purtat apoi s-a liniștit ca prin minune. L-au aruncat la patru lei înfometați și aceștia au venit la picioarele lui și se gudurau precum pisicuțele. La sfârșit văzând că nu are ce face a ordonat să fie tăiat cu sabia. Dar mulți din cei care au văzut răbdarea și puterea lui au crezut în Hristos și au murit mărturisindu-l.

Așa a murit mentorul lui care l-a învățat meșteșugul medicinei, Asteri – tâmplarul, ostașul Alexandru și mulți alții printre care Sterona, Filerghie, Timotei, Teodula, Macaria.

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Talaleu

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Împreună cu mucenicii arătându-te pătimitor te-ai făcut ostaș întrarmat ales împăratului slavei, prin osteneli și prin chinuri, călcând trufia închinătorilor la idoli. Pentru aceea lăudăm cinstită pomenirea ta, înțelepte Talaleu.

La 20 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Lidia; 
  • Sfântul Mucenic Ascla; 
  • Sfinții Cuvioși: Nichita, Ioan și Iosif, ctitorii Manastirii Hios; 
  • Sfântul Cuvios Marcu Pustnicul; 
  • Sfântul Cuvios Talasie.
matteo jpg
harta ANM 6 iulie 2022 jpg
4 laura cosoi jpg jpeg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Monica Tatoiu
BeFunky collage (2) jpg
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
andreea banica22 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Smartphone Apple iPhone 13 FOTO Shutterstock
pahare   nunta   wine g2eb1bccbb 1280 jpg
viorel hrebenciuc jpeg
Kate Middleton şi Prinţul William
sf cuv sisoe cel mare sf mc lucia din roma 148107 jpg
woman 2566854 1920 jpg