Calendar ortodox 2022, 11 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sfin╚Ťii Chiril ╚Öi Metodie, lumin─âtorii slavilor

Sfin╚Ťii Chiril ╚Öi Metodie sunt pr─âznui╚Ťi la data de 11 mai ├«n calendarul ortodox. Sfin╚Ťii Chiril ╚Öi Metodie sunt ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 11 mai.

image
Sfin╚Ťii Chiril ╚Öi Metodie (icoan─â de Mihai Coman)

Calendar ortodox 2022, 11 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sfin╚Ťii Chiril ╚Öi Metodie, apostolii slavilor

Constantin ╚Öi Metodie au fost fra╚Ťi, fii lui Leon, suta╚Ö ├«n cetatea Tesalonicului ╚Öi ai Mariei. Metodie, care era mai mare ├«ntre fra╚Ťi, a fost pus ofi╚Ťer al armatei imperiale ╚Öi a slujit la grani╚Ťa imperiului cu slavonii unde le-a deprins limba. Fericitul Constantin s-a ar─âtat deosebit de mic deoarece nu a vrut s─â sug─â lapte de la doic─â ci numai de la mama lui ╚Öi mai t├órziu, la ╚Öcoal─â mult a iubit ├«nv─â╚Ť─âtura.

El a ├«nv─â╚Ťat ├«n╚Ťelepciunea cea din afar─â: gramatica, retorica, facerea de stihuri a lui Homer, muzica, filosofia, aritmetica, astronomia ╚Öi toate me╚Öte╚Öugurile grece╚Öti, ├«nc├ót ├«i uimea pe profesorii s─âi pentru pentru mare iste╚Ťime a min╚Ťii sale. Cei doi am creat alfabetul Glagolic, care ├«nseamn─â ÔÇťcuv├óntÔÇŁ special pentru slavii care se cre╚Ötinau atunci ╚Öi care aveau ├«n graiul lor sunete care nu se potriveau nici alfabetului latin, ╚Öi nici cel grecesc.

Ei au tradus astfel Sfânta scriptură în limba slavonă, lucru care a deschis calea spre luminare a popoarelor slavone. Din acest alfabet a fost dezvoltat mai apoi, în special de ucenicii lor, alfabetul pe care astăzi îl numim chirilic și care a fost și alfabetul limbii române mai bine de 400 de ani, până în a doua jumătate a secolului al 19-lea când a fost înlocuit treptat. În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat un decret în care alfabetul latin devenea oficial alfabetul limbii române.

Alfabetul chirilic al limbii române vechi, este diferit de alfabetul chirilic folosit în Republica Moldova care este doar o adaptare a alfabetului chirilic rusesc.

La 11 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Mochie; 
  • Sf├óntul Mucenic Dioscor cel Nou; 
  • Sf├óntul Mucenic Arghiros Tesaloniceanul.
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
foto 1   Cristina Spatar JPG
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
trans bhutan cnn
giani vladimir 25713800 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg