Calendar ortodox 2022, mai. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2022 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2022, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii mai sunt Sfinții Împărați Constantin și Elena și Înălțarea Domnului.

Sfinții Împărați Constantin și Elena (icoană de Mihai Coman)
Sfinții Împărați Constantin și Elena (icoană de Mihai Coman)

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2022, luna mai

Luna mai are în acest an un singur praznic cu cruce roșie în calendar, Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cu toate astea este o lună bogată în sfinții români, sau trăitori pe teritoriul țărilor române.

Sfinții împărați Constantin și Elena: 21 mai

Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare a  fost primul pelerin creștin care  vizitat țara Sfântă. Ea a fost un pionier al pelerinajelor primul dintre milioanele de oameni care îi vor urma în dorința de a vedea țărmul Mării Galileii, locurile unde Iisus și-a adunat apostolii , unde și-a făcut minunile și și-a făcut auzită vocea, locurile unde a propovăduit Împărăția Cerurilor și a suferit ca om pentru păcatele noastre, a murit, a înviat și s-a înălțat la ceruri pentru a ridica de deasupra omului pedeapsa morții.  Împărăteasa Helena Flavia Augusta era vestită în epoca ei pentru frumusețea, delicatețea dar și puterea înțelepciunii minții ei. Ea i-a furat inima unui ofițer din garda romană și din dragostea lor s-a născut Constantin cel ce avea să devină primul împărat creștin al Imperiului Roman.  Elena a primit învățătura creștină în toiul persecuțiilor și putra la gât monograma lui Hristos pentru a se face cunoscută. Sfântul Constantin a revendicat tronul părții occidentale a imperiului, într-o vreme în care imperiul roman avea patru împărați. Pentru că mama lui era creștină el a cerut celorlalți împărați toleranță pentru creștini. Constantin, Galeriu și Liciniu au dat la 30 aprilie 311 un edict prin care creștinii nu mai erau persecutați. Maxențiu, urmașul lui Galeriu nu a respectat edictul și Constantin a pornit război împotriva lui, intrând triumfător în Roma. Liciniu s-a distanțat de creștini și în anii 320-323 a reînceput prigoana. Constantin a început o campanie împotriva lui și la 18 septembrie 324, la Chrysopolis, astăzi Scutari lângă Calcedon, la înfrânt și capturat pe Liciniu devenind împărat unic al Imperiului Roman iar Creștinismul religie oficială. Prin lege a îngreunat divorțurile, a ordonat pedepsirea violurilor și a adulterului, a interzis aruncarea copiilor (avortul post-natal) sau vinderea lor, a acordat ajutoare părinților săraci, a acordat ajutoare săracilor, orfanilor, văduvelor și bolnavilor. A instituit duminica ca zi de repaos în tot imperiul. A ridicat orașul Constantinopol și a mutat aici capitala imperiului, orașul rămânând necucerit mai bine de 1000 de ani, până la 29 mai 1453.

Sărbători cu cruce neagră în luna mai, în Calendarul ortodox 2022

  • 2 mai, Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare; 
  • 3 mai, Sfântul Irodion de la Lainici, Izvorul Tămăduirii; 
  • 8 mai,  Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan;
  • 12 mai, Sfântul Mucenic Ioan Valahul; 
  • 15 mai, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei; 
  • 16 mai, Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; 
  • 25 mai, A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net