De ce a ales Ștefan cel Mare să se supună turcilor. Episodul straniu în care domnitorul a fost declarat mort și a revenit la viață

Unul dintre cele mai neobișnuite episoade din istoria medievală a românilor s-a petrecut în timpul bătăliei de la Șcheia, în anul 1486, ultima confruntare directă dintre Ștefan cel Mare și otomani. În toiul luptei, voievodul Moldovei a fost doborât de pe cal, iar zvonul că ar fi murit s-a răspândit rapid. Cu toate acestea, la mai puțin de trei ore, Ștefan revenea în fruntea armatei, iar bătălia s-a încheiat cu o nouă victorie pentru Moldova.

Cum s-a hotărât Ștefan cel Mare să se închine turcilor / foto: arhiva Click!
Cum s-a hotărât Ștefan cel Mare să se închine turcilor / foto: arhiva Click!

Ștefan cel Mare a condus Moldova timp de aproape 50 de ani, fiind unul dintre cei mai puternici și influenți conducători din istoria românilor. A transformat o țară măcinată de conflicte interne într-o putere militară și politică respectată în Europa Centrală. A condus autoritar, a reformat administrația, a adus stabilitate și prosperitate și a extins teritoriul Moldovei până la granițele sale istorice: de la Carpați la Nistru și de la gurile Dunării până în Pocuția. Atât timp cât a trăit, Moldova nu a fost niciodată cucerită, iar el a ieșit învingător în fața tuturor adversarilor săi, deși cele mai dure lupte le-a purtat împotriva Imperiului Otoman.

Confruntarea cu otomanii a durat aproximativ 13 ani, începând din 1473, odată cu dorința de a cuceri portul strategic Chilia. În această perioadă, Ștefan cel Mare s-a confruntat de mai multe ori cu armatele sultanului, pierzând doar de patru ori, la Războieni și în luptele pentru păstrarea cetăților Chilia și Cetatea Albă, în anii 1484 și 1485. Cu toate acestea, Moldova a rezistat, deși voievodul a fost nevoit să se descurce singur, în lipsa unui sprijin consistent din partea altor state creștine.

Apărarea Moldovei s-a bazat pe un sistem eficient de fortificații, o armată bine pregătită și o conducere militară inteligentă. Potrivit relatărilor cronicarului venețian Matteo Muriano, Ștefan avea o armată de 60.000 de oameni, majoritatea călăreți. Dintre aceștia, făceau parte o elită numită „vitejii”, cavalerie ușoară formată în special din răzeși, infanterie echipată, artileri și arcași. Această structură i-a permis să înfrunte și să învingă armate superioare numeric.

Deși a solicitat ajutor din partea Papei și a conducătorilor europeni, Ștefan a primit doar încurajări, felicitări și o distincție simbolică, titlul de „Athleta Christi” (Atletul lui Hristos), fără sprijin militar real. În încercarea de a atrage aliați puternici, a jurat credință atât regelui Ungariei, cât și celui al Poloniei, dar niciunul nu și-a respectat angajamentele față de Moldova.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
slabit png
plaja secreta atena jpg
rulmentiSA jpeg
obiect cer 23 iulie jpg
WhatsApp Image 2025 07 23 at 22 29 38 jpeg
gara bartolomeu jpg
Cele 7 alimente antiinflamatoare care îți dau un boost de energie Foto DMS
vagon1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net