Calendar ortodox 2022, 1 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este prăznuit la data de 1 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 1 iunie.

calendar ortodox 2021 1 iunie sfantul iustin martirul si filosoful png
Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 1 iunie. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în Siria Palestinei aproape de Samaria din neam de greci păgâni în jurul anului 100. El a iubit înțelepciunea și având mintea isteață a învățat și retorica și s-a apropiat de filosofia stoicilor dar nu i-au putut satisface setea de cunoaștere a lui Dumnezeu.

Apoi s-a apropiat de învățătura peripateticilor dar i-a găsit iubitori de arginți și lucruri materiale și așa ajuns apropiat de filosofia urmașilor lui Platon. În cele din urmă a întâlnit un bătrân care i-a vorbit pentru prima oară de Hristos. Setea lui de cunoaștere l-a făcut să caute să cunoască mai mult și în creștinism a găsit răspnusul la toate frământările lui. După ce s-a convertit la creștinism a plecat la Roma unde a înființat prima școală de filosofie creștină chiar în timpul persecuțiilor.

În plină prigoană creștină sfântul Iustin a scris o carte în care dovedea înșelăciunea idolilor grecești și dovedea adevărul lui Hristos. Alți filosofi, precum Crescens, neputând să sufere adevărul spus de Iustin în cele ce le spunea la școală l-a denunțat că este creștin, deoarece acesta răspândea multe minciuni pe seama creștinilor. Dus la al judecată a fost găsit fără de vină dar Crescens temându-se că a fi eliberat i-a pus otravă în mâncare și prin înșelăciune l-a învins pe ostașul lui Hristos. 

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a sfârșit dar în urma lui au rămas numeroase scrieri trebuincioase pline de înțelepciune și de Duh Sfânt.

Troparul Sfântului Mucenic Iustin Martirul și Filosoful, a altui Mucenic Iustin și a celor împreună cu dânșii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Iustin Martirul și Filosoful, a altui Mucenic Iustin și a celor împreună cu dânșii

Glasul al 2-lea

Cu înțelepciunea dumnezeieștilor tale cuvinte, Iustine, toată Biserica lui Dumnezeu înfrumusețându-se prin strălucirea vieții luminează lumea. Iar pentru vărsarea sângelui primind cunună și înaintea lui Hristos stând împreună cu îngerii, roagă-te neîncetat pentru noi toți.

 La 1 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax; 
  • Sfântul Mucenic Evelpist; 
  • Sfântul Mucenic Peon; 
  • Sfântul Mucenic Valerian; 
  • Sfântul Mucenic Firm; 
  • Sfântul Mucenic Tespesie.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Catalin Botezatu png
olivia newton john jpeg
anca serea fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia