Calendar ortodox 2022, 1 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este prăznuit la data de 1 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 1 iunie.

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (foto: doxologia.ro)
Sfântul Iustin Martirul și Filosoful (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 1 iunie. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în Siria Palestinei aproape de Samaria din neam de greci păgâni în jurul anului 100. El a iubit înțelepciunea și având mintea isteață a învățat și retorica și s-a apropiat de filosofia stoicilor dar nu i-au putut satisface setea de cunoaștere a lui Dumnezeu.

Apoi s-a apropiat de învățătura peripateticilor dar i-a găsit iubitori de arginți și lucruri materiale și așa ajuns apropiat de filosofia urmașilor lui Platon. În cele din urmă a întâlnit un bătrân care i-a vorbit pentru prima oară de Hristos. Setea lui de cunoaștere l-a făcut să caute să cunoască mai mult și în creștinism a găsit răspnusul la toate frământările lui. După ce s-a convertit la creștinism a plecat la Roma unde a înființat prima școală de filosofie creștină chiar în timpul persecuțiilor.

În plină prigoană creștină sfântul Iustin a scris o carte în care dovedea înșelăciunea idolilor grecești și dovedea adevărul lui Hristos. Alți filosofi, precum Crescens, neputând să sufere adevărul spus de Iustin în cele ce le spunea la școală l-a denunțat că este creștin, deoarece acesta răspândea multe minciuni pe seama creștinilor. Dus la al judecată a fost găsit fără de vină dar Crescens temându-se că a fi eliberat i-a pus otravă în mâncare și prin înșelăciune l-a învins pe ostașul lui Hristos. 

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a sfârșit dar în urma lui au rămas numeroase scrieri trebuincioase pline de înțelepciune și de Duh Sfânt.

Troparul Sfântului Mucenic Iustin Martirul și Filosoful, a altui Mucenic Iustin și a celor împreună cu dânșii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Iustin Martirul și Filosoful, a altui Mucenic Iustin și a celor împreună cu dânșii

Glasul al 2-lea

Cu înțelepciunea dumnezeieștilor tale cuvinte, Iustine, toată Biserica lui Dumnezeu înfrumusețându-se prin strălucirea vieții luminează lumea. Iar pentru vărsarea sângelui primind cunună și înaintea lui Hristos stând împreună cu îngerii, roagă-te neîncetat pentru noi toți.

 La 1 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax; 
  • Sfântul Mucenic Evelpist; 
  • Sfântul Mucenic Peon; 
  • Sfântul Mucenic Valerian; 
  • Sfântul Mucenic Firm; 
  • Sfântul Mucenic Tespesie.
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net