Calendar ortodox 2022, 10 iulie. Sfinții zilei. Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei sunt prăznuiți la data de 10 iulie în calendarul ortodox. Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 iulie. 

Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei (foto: doxologia.ro)
Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 10 iulie. Sfinții zilei. Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei au suferit în vremea când păgânul împărat Liciniu domnea în partea Estică a imperiului împreună cu Sfântul Constantin cel Mare, în cea vestică. El a început o prigoană asupra creștinilor, ca aceștia să fie uciși iar averile lor confiscate pentru a reface templele idolești și și zidurile cetăților.

În Nicopolea Armeniei s-au strâns mai bine de 40 de creștini care s-au pus de acord și au hotărât să se predea singuri oamenilor împărăției mărturisindu-l astfel pe Hristos. Între ei erau Leontie, Mavrichie, Daniel, Antonie și Alexandru, bărbați de seamă ai cetății, învățați care duceau o viață dreaptă și curată. Ziua erau chinuiți iar noaptea aruncați în temniță și ei petreceau cântând psalmi și aducând slavă lui Dumnezeu cel viu. Menei și Virilad, doi din gardienii temniței au văzut și au crezut și le-au cerut mucenicilor să-i primească în ceata lor.

Pe cei 43 de creștini și cu cei doi tovarăși ai lor mai proaspeți i-a scos guvernatorul și i-a dus la locul de pierzare, unde le-a tăiat mâinile și picioarele. Sfântul cu numele Ianichit râdea și aducea slavă lui Dumnezeu, Sfântul Sisinie zăcea în țărână fără membre și i s-a făcut sete. S-a rugat la Dumnezeu și o piatră s-a despicat și a curs apă iar el s-a adăpat. Unii mucenici muriseră, alții erau în agonie iar alți erau încă în viață când torționarii au făcut foc mare și i-au aruncat de-a valma în vâlvătaie.

După ce au ars, ce a rămas au aruncat în râu. Dar râul a făcut o vâltoare și a adunat toată comoara într-un singur loc, iar când sfântul Constantin el Mare a eliberat biserica lui Hristos oasele acestor martiri s-au arătat, și mulți s-au vindecat rugându-se înaintea moștelor lor, ca și cei care s-au vindecat gustând apa izvorului pe care Sfântul Sisinie l-a scos cu rugăciunea. 

Troparul Sfinților 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

 Glasul al 4-lea 

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Multe chinuri ați suferit pentru Hristos, Mucenicilor, toată mulțimea zeilor cea idolească și toată înșelăciunea învățăturii celei rele ați surpat, călcând acestea cu puterea lui Hristos. Iar pe noi, pe toți, ne-ați învățat să cântăm cu credință: Aliluia.

La 10 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Vianor și Siluan; 
  • Sfântul Mucenic Apolonie din Sardia; 
  • Sfinții zece mii de Părinți din pustiile Egiptului; 
  • Sfântul Ioan, cuvântâtorul de Dumnezeu.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net