Calendar ortodox 2022, 1 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți este prăznuit la data de 1 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 1 iulie. 

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 1 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți s-a născut din părinți creștini în orașul Rădăuți la începutul secolului al 14-lea. Pentru că părinții să-i îl luau la biserică din fragedă pruncie el a prins mare dragoste de Dumnezeu și de casa lui, încât când s-a mai mărit mergea zilnic la biserică și asculta toate slujbele. Părinții, l-au îndrăgit și când au văzut râvna și smerenia lui l-au primit în obștea lor.

Pentru viața lui curată a fost tuns a monahism cu numele de Lavrentie și s-a retras într-un loc cu mulți sihaștri în apropierea Putnei. Mitropolitul Iosif Mușat a mers și a sfințit biserica schitului și Cuviosul Lavrentie a fost numit egumen al obștii. În acea obște se va nevoi și Sfântul Daniil Sihastrul ca ucenic al Sfântului Leontie. Domnitorul Alexandru cel Bun a înființat scaunul episcopal de Rădăuți iar pe Leontie l-a chemat să îndeplinească greaua răspundere de ierarh.

Ca arhiereu a renunțat la sihăstrie dar nu a încetat celelalte nevoințe duhovnicești și a păzit cu strășnicie rânduielile canonice și toate cele rânduite de biserica lui Hristos spre a fi de folos mântuitor tuturor enoriașilor. Când a îmbătrânit a invocat slăbiciunea trupului și a renunțat la scaunul episcopal retrăgându-se la mănăstirea sa. Aici a primit schima cea mare luând numele de Leontie și ducând zi de zi o viață de înger în trup până a trecut la Domnul.

A rânduit ca egumen pe Sfântul Daniil Sihastrul ca cel mai apropiat ucenic al său. Enoriașii și fii lui duhovnicești veneau la mormântul lui din biserica schitului Laura unde primeau tămăduire de multe boli. La dorința credincioșilor a fost dezgropat și dus la Rădăuți iar la racla cu moaștele sale veneau mulți credincioși din apropiere dar și de departe căci darul lui Dumnezeu se revărsa asupra celor ce se rugau la Dumnezeu cu credință înaintea raclei sale. În anul 1639 au fost ascunse în fața tabloului votiv de teama tâlharilor, și au fost scoase la suprafață de o serie de cercetări arheologice care au avut loc între anii 1974 și 1977.

În anul 1991 au fost așezate spre închinare într-o nouă raclă. La 20 iulie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în mod oficial urmând să fie prăznuit în fiecare an la 1 iulie.

Troparul Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți

Cu ostenelile nevoințelor duhovnicești toată viața ți-ai petrecut-o și, primind vrednicia arhieriei, cu smerenie și cu frică de Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe Care roagă-L, Sfinte Ierarhe Leontie, să mântuiască sufletele noastre.

La 1 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici, doctori fără de arginți, Cosma și Damian; 
  • Cuviosul Petru, patriciul; 
  • Sfântul Mucenic Potit, pruncul; 
  • Sfântul Mavrichie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net