Calendar ortodox 2022, 22 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, este prăznuit la data de 22 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 22 iunie. Dezlegare la pește.

Sfântul Cuvios Grigorie Dascălul (icoană de Mihai Coman)
Sfântul Cuvios Grigorie Dascălul (icoană de Mihai Coman)

Calendar ortodox 2022, 22 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul s-a născut la București a mers la școală și sătul de zădărnicia vieții lumești a ales viața monahală întrând la Mănăstirea Neamț. Prin voia lui Dumnezeu a ajuns ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi și la îndemnul lui, tânărul călugăr Grigorie pleacă la Sfântul munte Athos unde viețuiește o vreme.

Se întoarce acasă, în țara Românească, și se așază la mănăstirea Căldărușani, lăcaș proaspăt reorganizat de sfântul Cuvios Gheoghe. Domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica îl cheamă la București și la propunerea lui va fi ales mitropolit. A fost neobosit în activitatea pastorală și în cea minisionară și a întemeiat școli teologice în Argeș, Râmnic și Buzău. 

A fost un exemplu de sfințenie în slujba bisericii, de iubire jertfelnică pentru enoriașii pe care i-a păstorit, a sprijinit săraci, văduve, orfani, oferindu-le hrană, adăpost și cărți de învățătură. La trecerea sa la domnul au fost găsite nenumărate pachete cu rechizite și cărți pregătite pentru a fi oferite elevilor din școli. Administrația rusă a principatelor i-a întrerupt activitatea trimițându-l în exil, vreme de patru ani, la Chișinău, Buzău și Căldărușani.

În vremea lui a fost restaurată catedrala mitropolitană din București și sub supravegherea sa s-a tradus și tipărit în limba română Viețile sfinților, “atât de folositoare pentru formarea duhovnicească și luminarea sufletelor credincioșilor”. A fost cel mai de seamă mitropolit al țării românești din secolul al 19-lea, primind supranumele de “dascălul”.

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător infrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu, smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Grigorie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Altul, glasul al 2-lea

De dulceața gurii tale celei sfințite ce îndulcește Biserica și de focul râvnei tale se minunează cetele cerești, că ostenindu-te în tălmăcirea sfintelor învățături ale părinților celor de demult, ai dăruit turmei tale bucuria cunoașterii lui Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Grigorie.

Altul, glasul al 3-lea

Preacinstit truditor în ogorul dumnezeieștilor slove, înțelepte următor al Sfinților Părinți, blând povățuitor al Ungrovlahiei, numai cu smerenia ai biruit meșteșugul celor potrivnici. Pentru aceasta, Sfinte Ierarhe Grigorie, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace și mare milă.

La 22 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Alban, primul mucenic din Anglia; 
  • Sfinții Mucenici Zinon și Zinas; 
  • Sfântul Mucenic Pombian; 
  • Sfântul Mucenic Galation; 
  • Sfânta Mucență Iuliani (Iuliana) și Satornin fiul ei; 
  • Sfântul Paulin, episcop de Nola.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net