Calendar ortodox 2022, 10 septembrie. Sfinții zilei. Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora sunt prăznuite la data de 10 septembrie în calendarul ortodox. Sfinții părinți Ioachim și Ana sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 septembrie. 

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora (foto: doxologia)
Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora (foto: doxologia)

Calendar ortodox 2022, 10 septembrie. Sfinții zilei. Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora

Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora sunt trei surori care au trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu. Ele au rămas orfane încă din fragedă prucie, retrase de restul lumii, adâncindu-se în rugăciuni neîncetate, în post și fapte bune. Hristos s-a îndurat de ele și le-a dăruit darul facerii de minuni în schimbul dragostei lor fierbinți  și nevoințele la care se supuneau cu bucurie și de bună voie.

Credincioșii alergau la ele ca la un izvor de viață mereu când se aflau în nevoie, trupească sau sufletească. În Vremea lui Dioclețian ele au fost pârâte ca fiind creștine înaintea lui Fronton, guvernatorul provinciei Bitinia. Chemate la judecate a fost impresionat de purtarea lor cuviincioasă și de frumusețea lor trupească și deși ele își mărturiseau fățiș credința, Fronton s-a oferit să le fie protector în cazul îl care se vor închina idolilor păgâni.

Ele au refuzat spunând că mai bine mor împreună decât să se lepede de mirele ceresc. Fronton a poruncit ca Minodora, sora cea mai mare, să fie torturată și ucisă înaintea celorlalte două și în acest fel să le frângă credința. După supliciu Mitrodora l-a înfruntat pe guvernatorul păgân făcându-l de rușine. Acesta mânios a ordonat să fie bătută, arsă și decapitată. Nimfodora, mezina familiei a murit sub numeroasele lovituri nemiloase de bici pe care i le administrau călăii, ea mulțumindu-le de fiecare dată când era lovită găsindu-și și ea odihna în împărăția lui Hristos. 

Troparul Sfintelor Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora

 Glasul al 4-lea

Valurile cele întreite ale chinurilor și moarte amară, pentru viața cea veșnică ați schimbat, sfintelor mucenițe trei fecioare, mărturisind înaintea divanurilor celor fărădelege pe Treimea Cea Nezidită. Pentru aceea, cu sabia fiind tăiate, urmați acum Mielului Celui înjunghiat și vă rugați pentru cei ce cinstesc sfințită pomenirea voastră.

Condacul Sfintelor Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Chinuite fiind cu cruzime pentru Sfânta Treime, ați biruit pe vrăjmașul cel mult meșteșugăreț, fiind alcătuite cu Duhul ca niște surori. Pentru aceea, v-ați sălășluit împreună cu cele cinci fecioare în Cămara cea Cerească, biruitoarelor; și împreună cu îngerii stați înaintea Împăratului tuturor, bucurându-vă neîncetat.

La 10 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Varipsava; 
  • Sfânta Pulheria, împărăteasa; 
  • Sfinții Apostoli Apelie, Luca și Clement; 
  • Sfântul Petru Mărturisitorul, mitropolitul Niceei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net