Calendar ortodox 2022, 31 august. Sărbătoarea zilei. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului

Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului este prăznuită la data de 31 august în calendarul ortodox. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului este praznicul zilei cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 31 august. 

Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului (foto: doxologia.ro)
Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 31 august. Sărbătoarea zilei. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului 

Așezarea în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului este un un eveniment legat de Adormirea Maicii Domnului când, așa cum se știe, Sfântul Apostol Toma este dus în chip minunat, ca și ceilalți apostoli aflați departe, călare pe norii cerului la Ierusalim, pentru a o mai vedea încă o dată pe cea plină de Har. Pentru că dorea să o mai vadă odată, au deschis mormântul și nu au mai găsit sfântul ei trup.

Maica Domnului i s-a arătat ca împărăteasă înconjurată de îngeri și i-a dăruit Sfântului Toma brâul său țesut de ea însăși din păr de cămilă. Brâul s-a păstrat la Ierusalim până în anul 395 când a fost dus la Constantinopol de către fiul împăratului Teodosie cel mare, Arcadie, pe care Preacurata l-a salvat de la moarte sigură în timpul unei furtuni pe mare.

Brâul a fost așezat cu multă evlavie într-o raclă aflată în biserica Maicii Domnului din cartierul Chalkoprateia, acolo unde se afla și Sfânta Marahmă cu Chipul cel nefăcut de mâna omului. Racla nu a fost deschisă mai bine de 600 de ani, până în timpul împăratului Leon cel Înțelept care a cerut stăruitor patriarhului ca soția lui bolnavă să se atingă de el. Cu procesiune și rugăciuni Cinstitul brâu a fost dus la palatul imperial și a fost așezat pe pieptul împărătesei Zoe care  pe dată s-a vindecat și drept recunoștință l-a împodobit cu fir de aur și așezat în raclă spre a fi păstrat a biserica din Vlaheme, ctitoria împăratului Leon Tracul.

Praznicul aceste sărbători a fost fixat în anii împăratului Manuil I Comnenul (1118-1180).

Tropar la Praznicul așezării în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului

 Glasul al 8-lea

Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veșmântul și Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetății tale ai dăruit prin nașterea ta cea fără sămânță, Nestricată rămânând. Că întru tine și firea se înnoiește și vremea. Pentru aceasta, te rugăm, pace cetății tale dăruiește și sufletelor noastre mare milă.

Condac la Praznicul așezării în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Cinstit Brâul tău, care a cuprins pântecele tău cel de Dumnezeu primitor, de Dumnezeu Născătoare, este putere nebiruită cetății tale și vistierie de bunătăți neîmpuținată. Căci numai tu Singură ai născut, fiind pururea Fecioară.

La 28 august în calendarul ortodox 2022 se mai pomenește

Înnoirea bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Neoria; Sfântul Mucenic Fileort; Sfântul Mucenic Diadoh; Sfintele șapte Fecioare din Gaza; Sfinții Mucenici Mina, Faust, Andrei și Iraclie; Sfinții patru Mucenici din Perga Pamfiliei; Sfinții trei sute șaizeci și șase de Mucenici din Nicomidia; Sfântul Aidan episcopul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net