Calendar ortodox 2022, 11 august. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului este prăznuit la data de 11 august în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Nifon este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 11 august. Zi de post.

Sfântul Ierarh Nifon (doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Nifon (doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 11 august. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în Peloponez în prima jumătate a secolului al 15-lea și a primit la botez numele de Nicolae. El își petrecea vremea citind învățăturile bune și pildele folositoare pentru suflet.

A intrat la mănăstire și a fost tuns la monahism unde a primit numele de Nifon și se ostenea cu toate nevoințele cele monahicești. Nu a spus niciodată o vorbă fără rost, nu a râs niciodată, citea cărțile bisericești cu ochii în lacrimi și nu grăia nimic fără binecuvântarea părintelui său. în anul 1483 este numit arhiereu al Tesalonicului și după numai trei ani ajunge patriarh al Constantinopolelui. Este înlăturat de Sultanul Baiazid al II-lea și ridică un schit în Bulgaria de astăzi unde se nevoiește până în anul 1496 când este chemat din nou în scaunul patriarhal, dar nu stă mult pentru că va fi exilat la Adrianopole.

Aici îl cunoaște pe domnul țării Românești, Radu cel Mare, care îl va chema în țară pentru a organiza biserica. Relația dintre cei doi se strică în momentul în care Radu consimte la o însoțire blestemată între sora lui și un boier moldovean căsătorit, iar sfântul Nifon se retrage la Sfântul Munte la mănăstirea Vatoped și mai apoi la Dionisiu unde își va da duhul.

Neagoe Basarab aduce moaștele sfântului în țara Românească, pentru a obține iertarea sfântului către Radu Vodă. Domnitorul înapoiază moaștele în raclă nouă de argint poleit cu aur și pietre scumpe iar monahii, în semn de mulțumire îi dăruiesc domnitorului capul și mâna dreaptă a sfântului Nifon. Moaștele au fost depuse la Curtea de Argeș iar în 1949 au fost mutate la Biserica Sf. Dumitru, catedrala mitropoliei Craiovei. 

Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc, în anul 1517, în vremea domniei Sfântului Neagoe Basarab.

Troparul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

 Glasul al 4-lea

Cu faptele dreptei credințe strălucind toată Biserica ai luminat, însoțindu-te cu smerenia cea dătătoare de înălțare, tu, cinstea cea mărită a celor două sfinte locașuri, podoaba și înfrumusețarea patriarhilor, Mărite Ierarhe Nifon. Iar acum umple de dumnezeiești daruri pe cei ce cu credință te măresc pe tine.

Condacul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Pomenirea nevoințelor tale cea strălucită și de lumină purtătoare, răsărind în chip luminat, veselește, părinte, sufletele tuturor celor binecredincioși; iar atingerea de sfintele tale moaște îndulcește simțirile lor, îndulcindu-le. Pentru aceasta, după cuviință te mărim, înțelepte Ierarhe Nifon, de Dumnezeu cugetătorule, părintele nostru.

La 11 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul; 
  • Sfințirea Bisericii Eleusa; 
  • Icoana nefăcută de mână a Domnului nostru Iisus Hristos; 
  • Sfinții Mucenici: Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie și Gaian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net