Calendar ortodox 2022, 12 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este prăznuit la data de 21 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 21 aprilie. Zi de post.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (icoană de Mihai Coman)
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (icoană de Mihai Coman)

Calendar ortodox 2022, 12 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău s-a născut în anul 334 într-un sat din Buzău. El și părintele lui duhovnicesc, preotul Sansala converteau la creștinism pe daco-romanii care trăiau pe aceste meleaguri dar și pe goții și barbarii închinători la idoli care treceau și sălășuiau prin zonă mai multă sau mai puțină vreme.

În anul 372, în a treia zi de Paște, sfântul mare mucenic Sava și preotul Sansala au fost prinși de Athanaric și ostașii lui care i-au legat și i-au torturat în încercarea de a-i convinge să se închine la idoli. Pentru că i-a înfruntat cu bărbăție pe asupritorii lor, Sfântul Sava a fost legat și aruncat în râul Buzău să se înece.

Moaștele au fost luate de creștini și mutate în imperiul Roman la episcopul Ascholius al Tesalonicului. Sfântul Vasile cel Mare a cerut guvernatorului Sciției Mici (Dobrogea), Iunius Soranus, să-i trimită moaște de sfinți, iar preoții proto-români au trimis în Cezareea Capadociei moaștele Sfântului Mucenic Sava de la Buzău însoțite de o scrisoare scrisă de Sfântul Bretanion de la Tomis sau poate de alt preot învățat și intitulată "Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Goția (Dacia) către Biserica lui Dumnezeu ce se găsește în Capadocia și către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". A

ceastă scrisoare face cunoscut tuturor creștinilor că în Dacia Carpatică martiri ai lui Hristos și-au dat viața propovăduind Evanghelia. 

Troparul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

 Glasul al 3-lea

Purtătorule de chinuri Sfinte Mucenice Sava, cel ce în apă ai fost omorât de către goții păgâni, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Urcând astăzi de pe pământ la cele cerești, sfințite nevoitorule, de la Hristos te-ai încununat și îngerii cu bucurie te-au primit, iar noi, acum, cu laude te cinstim că mijlocești de-a pururea, Sfinte Mucenice Sava, pentru țara și poporul tău.

La 12 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Vasile, episcopul cetății Pariei din Asia Mica; 
  • Sfântul Neofit Zăvorâtul; 
  • Cuvioasa Antuza; 
  • Sfinții Mucenici Dima și Protion; 
  • Cuvioșiilor Mucenici Mina, David și Ioan;  
  • Cuviosului Părinte Acachie cel Nou; 
  •  Cuviosul Isaac Sirul;  
  • Sfântul lerarh Zenon Marturisitorul, episcopul Veronei.
image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net